SANACIJA ODLAGALIŠTA OTPADA U REŠETARIMA PRIVODI SE KRAJU

2106 0

REŠETARI – U okviru projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada u Rešetarima u petak je održana treća konferencija za novinare na kojoj konstatirano da se projekt, od iznimnog značaja za Rešetare,

pet mjeseci nakon početka radova, privodi kraju.

O statusu projekta govorili su glavni inženjer gradilišta Zdravko Vukasović, in. građ., glavni nadzorni inženjer Andrija Mikičić, mag.ing.aedif, općinski načelnik Zlatko Aga i Senka Vranić, dipl. oec, voditeljica tima tehničke pomoći.

Stručni nadzor, projekta vrijednog 20,8 milijuna kuna, obavlja novogradiška tvrtka Entazis. Projekt se financira iz Kohezijskog fonda EU i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, u završnoj je fazi i trebao bi biti završena za mjesec dana.

-Od prije pet mjeseci, kada su radovi počeli, vidljivo je da su puno odmakli i da se približavamo njihovom završetku. Ovakav način izvještavanja javnosti vrlo je bitan jer sva sredstva koja smo dobili za sanaciju dolaze od EU u iznosu od 85 posto i 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša. Treba naglasiti da je ovo odlagalište za Općinu Rešetari krucijalno pitanje. Nismo točno znali što se tu sve nalazi i što su grad Nova Gradiška i okolica tu odlagali desetak godina.

Moramo reći da je to bila nelegalna mi nekontrolirana deponija jer se u depresiju, koje je bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća korištena za ciglanu u Novoj Gradiški, tovarilo smeće, pokrivalo zemljom i sve zagađeno ostavljalo u prirodi. Sanacija tog odlagališta jedan je od naših strateških projekata u ovom mandatu. U sklopu svojih aktivnosti kao načelnik Općine i aktivnosti Općinskog vijeća pristupilo se višegodišnjem planiranju, projektiranju, ispitivanju tla i drugim radnjama, te na kraju i započeo postupku sanacije.

Moram naglasiti da su će završetkom sanacije, priroda i građani biti zaštićeni, a sam prostor uljepšan. Završetkom projekta prostor će koristiti mještani Rešetara jer će tu biti šetnica i prostor za rekreaciju. Po moritoringu potpisanog EU projekta deset godina ćemo održavati i uljepšavati taj prostor.

Zahvaljujem se Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu zaštite okoliša i energentske učinkovitosti i Vladi RH koji su prepoznali projekt od bitne važnosti za stanovništvo Rešetara i šireg novogradiškog kraja. Dobili smo 100 postotno sufinanciranje projekta i nismo morali dodatno opteretiti građane financijskim izdvajanjem.

Naglašavam da smo projekt deponije samostalno radili i aplicirali prema EU. Stečeno iskustvo na ovome projektu je od velike važnosti za buduće projekte s kojima će Općina pristupati prema EU.

Ovo je vrlo bitan projekt i jedan od četiri ključna projekta koje smo provodili u zadnje dvije godine. Radimo i projekt sustava vodoodvodnje i kanalizacije sa kućnim priključcima iz projekta EU 2007.-2013.. Gradi se kanalizacija u naseljima Bukovica, Adžamovci, Gunjavci i Zapolje. Treći projekta koji smo započeli kao strateški i operativan za Općinu je sanacija klizišta novcem iz EU u kojem su nam partner Hrvatske ceste, a četvrti je izgrađena sportsko-školska dvorana Adžamovci koja će se uskoro otvoriti. Općina Rešetari je bila investitor i partner Europskoj investicijskoj banci i Ministarstvu regionalnog razvoja – rekao je načelnik Zlatko Aga.

Voditeljica tima tehničke pomoći Senka Vranić, direktorica tima Sintagma upoznala je s trenutnim statusom projekta.

-Ispred tehničke pomoći mogu reći da ovaj projekt uključuje niz stručnjaka, kompetentnih osoba, koje pomažu u realizaciji onoga što danas ovdje možemo vidjeti na gradilištu. U sklopu tog dijela projekta uključujemo i stručnjake projektantskog nadzora koji nas savjetodavno prate cijelo vrijeme i usmjeravaju procese koje zahtjeva EU. Realizacija projekta privodi se kraju i danas imate priliku to vidjeti na gradilištu. Njegova uspješna projekta doprinijet će, ne samo Općini Rešetari, već i ukupnom okolnom području. Općina će biti jače motivirana i češće koristi ovakvu vrstu fondova. Ako se osvrnemo na sanaciju odlagališta otpada onda možemo reći da je ovo jedan od projekata koji prati razvojne ciljeve strategije gospodarenja otpadom RH gdje je jedan od specifičnih i najjačih ciljeva sanacija odlagališta otpada- rekla je Senka Vranić, voditeljica tima tehničke pomoći i direktorica Sintagme.

Related Post

Najuzornija Hrvatska seoska žena

Autor - 23/10/2011 0
REŠETARI, 22. listopada 2011. – Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je Monika Kemenović iz Dijankovaca, prigradskog naselja Križevaca, za…