UDRUGA SLIJEPIH NOVA GRADIŠKA

1233 0

NOVA GRADIŠKA – Članovi Udruge slijepih grada Nova Gradiška okupili su se 14. listopada u novom prostoru, u Ulici Slavonskih graničara 7/1 te zajedničkim druženjem uz “čašicu “razgovora i skromni domjenak obilježili 15. listopada,

Međunarodni dan bijelog štapa

 

Ujedno su im podijeljeni govorni toplomjeri i graničnici za potpisivanje-pomagala nabavljena iz projekta Grada,koji je na ovaj način pomogao i članovima ove Udruge, na čemu su se svi od srca zahvalili. Udruga je nabavila i govorno pomagalo za određivanje boja tkanine, a prema riječima Manuele Kumić, predsjednice Udruge, nadaju se da će kroz projekte uspjeti na godinu osigurati i govorne tlakomjere. – Pojedinačno bi članovi puno teže nabavili ovakva pomagala s obzirom da su vrlo skupa i troškove nabavke ne pokriva HZZO-istaknula je, među ostalim, Manuela Kumić.

 

Što se daljnjih planova tiče, na inicijativu članova Udruge pokušat će organizirati i psihoterapeutske radionice koje bi također doprinijele kvaliteti života slijepih i slabovidnih osoba.

 

Udruga okuplja članove od Nove Kapele do Stare Gradiške i broje ih 76. Uspješno djeluju 14 godina i proveli su do sada više od 30 projekata.

 

Već treću godinu sustavno provode projekt “Sreća iz ugla”, program dnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju u dobi od 12 do 20 godina, a kroz koji integrirarju i djecu bez teškoća. Financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, a partneri su Centar za socijalnu skrb, Grad Nova Gradiška i OŠ Ljudevita Gaja . Sadržajno je program vezan za životne vještine, socijalno – komunikacijske vještine, hobi radionice, pomoć u učenju, edukacijsko-informatičku radionicu i rehabilitaciju putem pokreta.

 

-Mjesta za sudjelovanje i pohađanje ovog programa ima za još nekoliko djece, pa ovim putem i poziv iz Udruge roditeljima i udomiteljima, čijoj djeci ili štićenicima ovaj program može pomoći neka se svakako jave. Dobro došli su- istaknula je Manuela Kumić.

 

Na radionicama za djecu prakticiraju se i svečanosti proslave rođendana pa je tako učinjeno i 14. listopada uz puno veselja, pjesme i u odličnoj obiteljskoj atmosferi.

Related Post

„Gdje je nestao čovjek“

Autor - 17/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 16. prosinac 2011. – Iako 15. prosinca službeno prestaje Mjesec borbe protiv ovisnosti, naša borba protiv ovisnosti trajati…