SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

772 0

NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2015. – Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća SDP i HDSSB su još jednom pokazali da su jači samo ako su zajedno.

Njihova većina u Gradskom vijeću potvrđena je svim planiranim odlukama, posebno onima o smjeni HDZ-ovih kadrova u radnim tijelima Gradskog vijeća, upravnim vijećima i nadzornim odborima ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada.

Uzalud su dr. Dražen Oršulić i ostali ukazivali na početku sjednice da predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić ne poštuje Poslovnik o radu i da ima različite kriterije, kada su, naprimjer, u pitanju mandati zamjena članova Gradskog vijeća.

Uzalud je bila i stanka koju je zatražio HDZ. Na primjedbe da ne poštuje Poslovnik Josip Mikšić je u više navrata tijekom sjednice odgovarao da se imaju pravo žaliti tijelima državne uprave. Na zahtjev. prof. Ljiljane Ptačnik da zbog nepoštivanja Poslovnika podnese ostavku Mikšić je jednostavno odgovorio „neću podnijeti ostavku“.

Pri kraju sjednice dr. Oršulić je kazao da je cijela sjednica problematična kao i sve usvojene odluke.

U više navrata reagirao je gradonačelnik Željko Bigović. Imenovanja u javnim ustanove i trgovačkim društvima tvrdi da su u njegovoj nadležnosti i kaže da će za njega sve odluke koje budu donijeli biti nezakonite jer nisu u ovlasti Gradskog vijeća.

Slušatelji novogradiških radio postaja, koji su imali strpljenja sjednicu slušati osam sati, imali su priliku saznati nešto više o demokraciji i kako ona funkcionira u njihovom gradu. Dakako, i o strankama i ljudima koji ih vode. Demokracija je dobivala različite epitete.

Dario Marenić ( HSP AS) govorio je o uljuđenoj i usiljenoj demokraciji koju u gradskoj vijećnici provode SDP i HDSSB, prof. Ljiljana Ptačnik o diktatorskoj i trgovačkoj demokraciji, a Miroslav Prpić je suparničkom taboru poručio da razmisle koju to demokraciju predlažu.

Dubravko Gubić, predsjednik Kluba HDSSB-a, vijećnicima HDZ-a, HSS-a, i HSP AS jr rekao o čemu se radi.

– Našli ste se u neobičnoj situaciji i znamo da vam ona ne odgovara. Nismo to ni očekivali. Situacija se promijenila. Potjerali ste nas iz mjesta pozicije u mjesto opozicije. Zašto se sada čudite. Rekli smo gradonačelniku da ne računa na podršku bez dogovora. Na problem smo upozoravali cijele 2014. godine – kazao je Gubić.

Gradonačelniku, koji je prva meta HDSSB-a i SDP-a, se zamjera da nije bio dovoljno kooperativan i da je sam i zajedno s HDZ-om donosio odluke.

Postavlja se pitanje kako će eskalirati daljnji odnosi i funkcionirati predstavnička i izvršna vlast. Pitanje je imaju li SDP i HDSSB snage, neprihvaćanjem naprimjer proračuna, izazvati prijevremene izbore ili će se sve riješiti uobičajenim političkim kompromisom.

Gradonačelnik Željko Bigović je bio jasan kazavši da neće pristati na nikakvu trgovinu i ako ne bude dogovora o proračunu, da će se u interesu Grada i građana, a ne interesa pojedinaca, ići na izbore.

Related Post

PRVO ČITANJE PRORAČUNA

Autor - 04/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinca 2013. – Prema prijedlogu gradskog proračuna, koji je jučer bio na prvom čitanju pred gradskim vijećnicima,…