SJEDNICA STOŽERA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE BPŽ

913 0

Očekuje se porast vodostaja r Save, ali ne u tolikoj mjeri da bi ugrozio stanovništvo i naselja

SLAVONSKI BROD, 22. veljače 2014. – U velikoj vijećnici županije Brodsko – posavske, 21. veljače 2014. održana je sjednica Stožera

zaštite i spašavanja Brodsko – posavske županije. Dnevni red sjednice bio je dolazak vodnog vala rijekom Savom i pripreme za vježbu civilne zaštite “Sava 2014”. Sjednicu je vodio zamjenik župana i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Brodsko – posavske županije Davor Vlaović, a uz članove Stožera sjednici su prisustvovali i načelnici Stožera zaštite i spašavanja općina Oriovac, Stara Gradiška i Slavonski Šamac, na čijim područjima će se odvijati vježba civilne zaštite “Sava 2014”. Iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod sjednici je nazočio pročelnik Pavo Baričić.

 

Po prvoj točki dnevnog reda izvješća su dali voditelji VGI Brodska Posavina Davorin Piha i VGI Nova Gradiška Mario Žeruk. Prema dobivenim podacima na području Brodsko – posavske županije, rijeka Sava je u laganom porastu. Međutim, prema procjenama, ne bi trebalo biti ugroze stanovništva niti materijalnih dobara u JLS koje se nalaze uz rijeku Savu (11 općina i grad Slavonski Brod). Svi sudionici zaštite i spašavanja na području Županije prate kretanje vodnog vala na rijeci Savi te će se u slučaju potrebe ponovno aktivirati Stožer zaštite i spašavanja.

Rijeka Sava kod Slavonskog Broda je u laganom porastu i trenutni vodostaj je 588 cm (pripremno stanje se proglašava na 350 cm, a redovne mjere na 750 cm). Budući da se uzvodno otvaraju ustave u cilju rasterećenja savskih voda, očekivanja su da će vodeni val do dolaska na područje Brodsko – posavske županije oslabiti te neće biti posljedica za ljude kao ni za materijalna dobra.

 

U narednom periodu očekuje se porast vodostaja rijeke Save, ali ne u tolikoj mjeri da bi ugrozio stanovništvo i naselja uz rijeku. Nadalje, Županija Brodsko – posavska priprema vježbu civilne zaštite “Sava 2014” s temom uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u poplavama, s naglaskom na način postupanja prilikom proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave. Pretpostavka izvođenja vježbe je da su se tijekom čitavog mjeseca siječnja i veljače nad područjem Slavonije smjenjivali ciklonalni poremećaji, tijekom kojih su zabilježene oborine većeg intenziteta. To se prvenstveno odnosi na sliv rijeke Save, odnosno na njihov širi sliv, koji se prostire na području Brodsko – posavske županije. Istodobno, radi relativno visokih temperatura došlo je do naglog topljenja snijega, tako da je dotok voda prema koritu Save bilo izrazito velik, tako da je na teritorij Brodsko – posavske županije ušao veliki vodeni val. Vodostaj je imao tendenciju daljnjeg rasta te su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. U vježbu će uz žurne službe i udruge biti uključeni Stožeri zaštite i spašavanja Brodsko – posavske županije i 3 općine uz rijeku Savu, specijalistički tim civilne zaštite za spašavanje iz vode i skupina za vezu te postrojbe opće namjene civilne zaštite općina Oriovac, Stara Gradiška i Slavonski Šamac.

 

Vježba će biti održana tijekom ožujka 2014.

 

DUZS

Related Post

HRVATSKI ŽUPANI:

Autor - 03/12/2013 0
Analiza Udruge poslodavaca u zdravstvu pokazuje da će do kraja 2013. godine novi gubici u zdravstvu iznositi oko tri milijarde…