SLUČAJ BOLNICA – UDRUGA ZA ZAŠTITU I PROMICANJE PRAVA PACIJENATA PODRŽAVA POBUNJENE LIJEČNIKE I TRAŽI SMJENU RAVNATELJA I UPRAVNOG VIJEĆA

719 0

NOVA GRADIŠKA, 3. veljače 2011. – Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata Nova Gradiška sazvala je danas konferenciju za tisak na kojoj su podržani pobunjeni kirurzi Opće bolnice Nova Gradiška i zatražena ostavka ravnatelja Opće bolnice dr. Zorana Jukića i Upravnog vijeća. Na konferenciji je, uz predsjednika udruge Miroslava Šokića i tajnika

Ivana Sedlačeka, bila i Katarina Bojšić, predsjednica Udruge udomitelja i jedna od osnivačica Udruge za zaštitu i primicanje prava pacijenata. – Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata Nova Gradiška najoštrije osuđuje nedavni incident u kojem je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška doktor Zoran Jukić upotrebom zaštitara spriječio liječnike Ivana Markovića i Dalibora Marića u obavljanju jutarnje vizite. Dana 27.1.2011.zaštitari su po nalogu ravnatelja zapriječili liječnicima ulaz u bolesničke sobe u kojima je tada ležalo deset pacijenata od kojih je troje čekalo operativni zahvat. Sprečavanjem pristupa pacijentima ravnatelj je ugrozio njihovo zdravlje, čime je povrijedio bitne odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata,čl.8. i čl.9.

Kako saznajemo iz medija ovaj čin bez presedana posljedica je primjedbi koji su kirurzi Marković i Marić prethodnoga dana na jutarnjemu kolegiju izrekli šefu odjela dr. Bogomiru Barbiću na njegovo obnašanje službe i liječenje pacijenata. Naime,doktori Marković i Marić upozorili su ga na učestale propuste prilikom operativnog liječenja i postoperativne brige o pacijentima, na nesavjesno obavljanje dežurstava za vrijeme kojih je često viđen izvan kruga bolnice, na samovoljno i proizvoljno skidanje pacijenata sa već zakazanih termina za operacije i drugih brojnih propusta. Činom odmazde ravnatelj Jukić je zapravo samo nastavio represiju prema liječnicima koji ne žele stajati svojim ugledom i imenom iza nesavjesnog odnosa prema pacijentima. U manje od godine dana njegova mandata smijenio je sedam vodećih ljudi bolnice i glavnu sestru kirurgije,a još četvero je napustilo bolnicu,te još nekolicina najavljuje svoj odlazak. Svim tim potezima još više produbljuje naše sumnje u opstojnost bolnice. Zbog najgrublje povrede prava pacijenata i sprečavanju liječnika u pružanju adekvatne zdravstvene zaštite,pa i povrede liječničke etike tražimo da odstupi sa mjesta ravnatelja. Kao građanima ovoga grada teško nam je vjerovati da u takvim uvjetima možemo dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Kao udruga već smo upozoravali u otvorenome pismu na loše stanje u bolnici. Pozivamo ministra zdravstva da na mjesto ravnatelja postavi adekvatnu osobu kojoj vjeruju liječnici naše bolnice,osoba koja će stvoriti pozitivnu klimu međusobnih odnosa i vratiti povjerenje u Opću bolnicu Nova Gradiška – stoji u pismenom priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Miroslav Šokić.  

– Ovu hajku ne potiču doktori već mi građani jer smo uplašeni za opstojnost naše bolnice. Bolnica će opstati, to je sigurno i nitko ne tvrdi da će se bolnica ugasit. Radi se o tome što će se jedna takva bolnica svesti na stacionarnu ustanovu, što mi ne podržavamo. Tražimo da ministar Milinović što prije dođe u Novu Gradišku da sjednemo, da razgovaramo i da se ravnatelj što prije makne – kazao je novinarima na kraju svog opširnog izlaganja Miroslav Šokić.  

Nespojivim sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i liječničkom etikom Šokić smatra i objavljivanje slika pacijenata na profilu dr. Barbića (kirurške intervencije na dijelovima tijela) na javnoj internetskoj mreži Facebook, bez dozvole pacijenata, kao i slike Adolfa Hitlera uz ratnog heroja Antu Gotovinu.

Related Post