SPOMEN DAN BL. IVANA PAVLA II.

757 0

Na spomendan bl. Ivana Pala II., 22. listopada u okviru „Dana požeške Katedrale“ o 250. obljetnici njezine posvete, u blaženikovoj kapeli ispod središnje lađe u kripti Katedrale održano je središnje slavlje Požeške biskupije

u čast njezina utemeljitelja. Svetu misu predvodio je biskup Antun Škvorčević zajedno sa svećenicima na čelu s Josipom Devčićem, generalnim vikarom i prepoštom Stolnog kaptola. Po dolasku procesije svećenika i biskupa u kapelu svi su nazočni pred relikvijom bl. Ivana Pavla II. molitveno pozdravili svoga utemeljitelja, otpjevali njegovu himnu i zaziv „Blaženi Ivane Pavle, moli za nas“! U uvodnoj riječi biskup Antun je podsjetio brojne vjernike kako nam je za zemaljskog života Ivana Pavla II. bila draga njegova blizina, koliko smo joj se radovali na susretima u Rimu i na pastoralnim pohodima u Hrvatskoj. Kazao je da nam tu blizinu na neki način ostvaruje njegova relikvija, lik Gospe Voćinske koji je okrunio, njegov kalež i misnica koju nam je darovao njegov tajnik, sadašnji krakovski nadbiskup, kardinal Stanislav Dziwisz. No, istaknuo je da nam je blaženi Papa i danas najbliži po duhu kojim nas je ljubio u Rimu i u Hrvatskoj te kad je utemeljio Požešku biskupiju i kojim nas voli i sada iz vječnosti. Biskup je pozvao nazočne da se otvore toj njegovoj ljubavi, budu njome ispunjeni, po njoj sjedinjeni s Isusom Kristom koji je snaga njegove ljubavi te da ovim slavljem iskažu Bogu hvalu za dar svetosti svoga utemeljitelja.

U homiliji biskup je podsjetio kako je na životu pape Ivana Pavla II. moguće otkriti da Bog vodi ljudsku povijest, da će je privesti k njezinoj konačnosti i dati smisao po Isusu Kristu. Spomenuo je kako o tome osobito svjedoči naum nekih mračnih sila da mu oduzmu život na Trgu sv. Petra 1981. a da je Marijinom pomoći bio zaštićen kako bi vlastitim trpljenjem doprinosio još gotovo 25 godina dobru Crkve i svijeta. Polazeći od ulomka iz Pavlove Poslanice Kološanima, biskup je progovorio o Božjoj ekonomiji, u koju je ugrađeno i trpljenje kojim vjernici nadopunjuju ono što nedostaje Isusovim mukama, da je u toj ekonomiji bilo dodijeljeno sasvim konkretno mjesto Ivanu Pavlu II. kao i svakom pojedinom od nas i da u okviru njezina ostvarivanja valja vidjeti i utemeljenje Požeške biskupije te njezino služenje Božjem naumu o čovjeku. Pozvao je nazočne da povjere sebe, svoje obitelji te požešku mjesnu Crkvu njezinu moćnom utemeljitelju te da se molitveno pripravljaju za njegovo proglašenje svetim 27. travnja iduće godine.

 

Nakon popričesne svi su nazočni sjedinjeni s blaženim Papom molili za dar vjere a nakon primljenog blagoslova obilazili ispred Blaženikove relikvije te mu povjeravali svoje nakane.

Related Post

PRILOG ŽIVOTU

Autor - 01/03/2016 0
NOVA KAPELA, 1. ožujak 2016. – Na treću korizmenu nedjelju, 28. veljače požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje…