SUSTAVNO GOSPODARENJE ENERGIJOM – Smanjenje potrošnje i emisije štetnih plinova u atmosferu

1718 0

 SLAVONSKI BROD, 31. svibnja 2010. Projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (Projekt SGE) kao dio je većeg projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) predstavljen je u Slavonskom Brodu. Više godina zajednički ga uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

EE Info galerija je mjesto gdje građani mogu pogledati informativno-edukativne postere koji uključuju i informacije o provedbi SGE projekta u Brodsko – posavska županiji. Također, mogu uzeti i informativno-edukativne brošure. Građani informacije mogu dobiti i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr i besplatnom info telefonu 0800 200 170.

Brodsko-posavska županija se aktivno uključila u provedbu SGE projekta u svim objektima u vlasništvu ili pod upravljanjem županijske uprave, kako bi vlastitom aktivnošću pružila pozitivan primjer svojim građanima i poslovnim subjektima da i sami počnu efikasno koristiti energiju. Glavni ciljevi SGE projekta u Brodsko-posavskoj županiji su ušteda energije, povećanje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora energije. U ime Fonda, okupljenima se obratila gospođa Irena Dubravec načelnica Odjela za racionalno gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji, Goran Pichler, voditelj projekata EE u zgradarstvu – Slavonija, te zamjenik župana Davor Vlaović u ime domaćina. (bpž) 

Related Post