SVEČANOST U MALOJ

1163 0

NOVA GRADIŠKA,1. veljače 2016. – Mještani novogradiškog naselja Mala 30. su siječnja na dostojanstven način proslavili 200. godina od podizanja križa u vinogradima na brdu Opođe.

Nekada je ovo naselje pripadalo župi Cernik, a križ podignut u davna vremena i danas je na području te župe. Podigli su ga 26. veljače 1816. godine župljani Male u čast i u zahvalu sv. Vinku, zaštitniku vinogradara. U to vrijeme malčanska brda bila su puna vinorodnih trsova.

 

Veliki je broj vjernika sudjelovao na svetoj misi, koju su u kapelici sv. Vida u Maloj služili vlč. Perica Matanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana i cernički župnik fra Josip Vukoja.

Na početku mise obojice svećenika istaknula su kako nas križ prati cijeloga života i kako ga trebamo prigrliti i s radošću nositi, jer smo na taj način bliži Isusu Kristu, svom Otkupitelju i Spasitelju, a jedino s križem i možemo u Kraljevstvo nebesko. Također su izrazili radost što se svečanosti odazvao veliki broj vjernika, koji su došli zahvaliti Bogu na puna dva stoljeća kako svoju vjeru prakticiramo na ovom području u „cerničkoj Maloj“.

-Okupljeni smo da se Bogu pomolimo za one koji su prvi osjetili potrebu da se postavi križ kao znak kršćanstva, kao znak pripadnosti Isusu Kristu, kao i za one koji su prije nas radili da kršćanska vjera bude postojana na ovim našim područjima, ali i da molimo za sebe i buduće generacije koje će doći da se kršćanstvo u našem vremenu ne bi zaboravilo- rekao je fra Josip Vukoja.

U propovijedi je, među ostalim, istaknuo- Isusu Kristu u čast, slavu i zahvalu podižemo i križeve, koji nas podsjećaju na našu vjeru, ali i križeve kojima želimo zahvaliti Isusu Kristu na našoj postojanosti i ustrajnosti u vjeri u tog istog Isusa Krista ovdje na ovim područjima. Nemojmo se bojati današnjih suvremenih oluja, vjetrova i nepogoda, nego budimo hrabri i odvažni ispovjedaoci vjere i sljedbenici Isusa Krista. Slijediti Isusa znači živjeti po Božjim zapovijedima izvršavajući glas savjesti koju je Bog ucijepio u dubinu duše svakoga čovjeka. I danas, ako želimo slijediti Isusa Krista, moramo se truditi činiti dobro. Ne smijemo smišljati zlo jedni drugima, nego smišljajmo kako da jedni drugima pomognemo, kako da jedni drugima budemo od koristi, kako da svoje vrijeme i ovaj prostor na kojemu živimo obogatimo ljubavlju i dobrotom. I ovaj lijepi broj okupljenih na svetoj misi svjedoči da i danas ima ljudi, koji žele slijediti Isusa Krista. Neka nas i ovi križevi, koji su postavljeni i ovdje na cesti i onaj križ u vinogradima, 200 godina star, podsjećaju na vjeru naših starijih da i mi znademo tu vjeru nasljedovati i u toj vjeri živjeti i umirati- rekao je, među ostalim fra Josip Vukoja.

Poslije mise u Domu u Maloj upriličeno je zajedničko druženje na čijem je početku okupljene pozdravio Ljudevit Ferić, jedan od obnovitelja spomenutoga Križa i zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji svečanosti.

Zahvaljujući Zorici Lalić koja je, pišući knjigu „Selo Mala“, dosta istraživala, spomenuti križ je i pronađen. -Taj događaj o postavljanju križa zabilježen je u cerničkoj Samostanskoj kronici u bilješkama o radu cerničke općine za godinu 1816. Ljeta Gospodnjeg 2009. križ su mještani naselja Mala obnovili. Našli smo ga u dosta lošem stanju obraslog u granje. Na dan sv. Vinka 2010. godine blagoslovio ga je tadašnji gvardijan cernički fra Ante Perković i od tada na taj se blagdan mještani kod križa okupljaju, a svećenici uz molitvu blagoslivljaju vinograde i voćnjake. Prilikom blagoslova križa fra Perković nam je ukazao na važnost očuvanja zemlje, podsjetio nas na ukazivanje poštovanja Bogu stvoritelju te na neophodnost poštenoga rada i molitve za dobivanje boljih plodova. Križevi nas i sjećaju na tu duhovnu dimenziju i potrebu da kroz molitvu razgovaramo s Bogom i izgrađujemo duhovni život- istaknula nam je, među ostalim Zorica Lalić.

Ovoj svečanosti bili su nazočni, uz spomenute svećenike, i vlč. Roko Ivanović, kapelan novogradiške župe, kao i Željko Bigović, prema riječima Ljudevita Ferića, provjereni prijatelj Male i Malčana te prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiškog ogranka Matice Hrvatske, prof. Vesna Kolić Klikić, viša muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Nova Gradiška, koja istražuje i  vinogradarstvo na našem području.

Fotografije križa: Ivana Buturac

 

 

Related Post