SVEČANO OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“

2996 0

OKUČANI  – U Okučanima je danas svečano obilježena 22. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.  Došao je  državni vrh na čelu s predsjednicom Kolindom-Grabar Kitarović i premijerom  Andrejom Plenkovićem.

Na komemoraciji kod Središnjeg križa  u Spomen parku hrvatskim vitezovima položeni su vijenci su vijenci  i odana počast poginulim braniteljima.

Vijence su položili i svijeće zapalili  roditelji i članovi obitelji  poginulih branitelja predsjednica,  Republike  Hrvatske  i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, načelnik Glavnog Stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, brojni visoki vojni i policijski djelatnici, te predstavnici Brodsko-posavske županije i Općine Okučani  predvođeni županom Danijelom Marušićem  i načelnikom Acom Vidakovićem.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, bili  su  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mate Ostović.

Nakon čitanja imena svih poginulih i umrlih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji BLJESAK vojni ordinarij msgr Jure Bogdan je u molitvi odrješenja podsjetio na sve poginule i preminule branitelje kojih se sa zahvalnošću sjećamo.

“Spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo tih hrabrih branitelja?”, rekao je msgr Bogdan.

Svetu misu zadušnicu u crkvi Svetog Vida mučenika, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu,  služio je  požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Program obilježavanja obljetnice VRO BLJESAK započeo je u subotu 29. travnja susretom folklornih skupina Republike Hrvatske pod nazivom “Obnovimo baštinu”, a nastavljen je 1. svibnja budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra OS RH. Predstavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OS RH, prezentacija projekta “Kadet” i studijskih programa na HVU “Dr. Franjo Tuđman” te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U okviru programa obilježavanja obljetnice VRO BLJESAK pripadnici Počasno zaštitne bojne prikazali su ceremonijalne radnje s oružjem, pukovnija Vojne policije demonstrirala je pokaznu vježbu “Rad vojno-policijskih pasa”, a Zapovjedništvo specijalnih snaga pokaznu vježbu “Bliska borba”.

Također, otvorene su i sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko-posavske županije, a obilježavanju obljetnice pridružili su se svojim dolaskom i  maratonci “Hrvatski sokol” koji su prema Novskoj i Okučanima krenuli iz Nove Kapele te motoristi sudionici “5. Moto-defilea BLJESAK” iz svih krajeva Hrvatske.

 

VRO „BLJESAK“ –   Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je  51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

 

 

Related Post