SVEČANOST ZNANJA I KNJIGE – Matica hrvatska knjigama nagradila najbolje učenike osnovnih i srednjih škola

3645 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 12. lipnja 2019. – Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška tradicionalno je knjigama u izdanju Matice hrvatske i svojim Godišnjakom darivao najbolje učenike osnovnih i srednjih škola novogradiškog kraja. Ovogodišnja svečanost znanja i knjige održana je u Gimnaziji na čemu se, pozdravljajući predsjednicu prof. Vjekoslavu Bagarić i članove ogranka, nastavnike, učenike i njihove roditelje, zahvalila ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik ističući da joj je čast i zadovoljstvo što je Ogranak Matice hrvatske odabrao da Gimnazija bude domaćin.
Na ovoj svečanosti znanja i knjige nazočna je bila i Mihaela Đeraj, voditeljica gradskog odsjeka za društvene djelatnosti. Izrazila je zadovoljstvo što jer Ogranak Matice hrvatske i ove godine tradicionalno nastavio s nagrađivanjem najboljih učenika osnovnih i srednjih škola. Kazala je da to pokazuje kako se njihov trud i rad prepoznaje ne samo u njihovim školama već i izvan njih i dodala da im je Ogranak Matice hrvatske pravi poticaj jer vrednuje njihovu izvrsnost.
Nagrade je primilo 28 odlikaša iz tri srednje i 10 osnovnih škola iz novogradiškog kraja. Od 1991. godine do danas dodjela knjiga matičinih izdanja postala je dio tradicije Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška.
Prof. Vjekoslava Bagarić govorila je o Matici hrvatskoj i njenom djelovanju od osnivanja prije 187 godina. Matica hrvatska, kazala je, kao i Ogranak u Novoj Gradiški, prolazila je kroz razne tegobe i probleme i ustrajala do danas.
Zrinko Kapetanić kazao je dvije pjesme, jednu svoju, a jednu od A.G. Matoša. Sa dvije pjesme predstavio se gimnazijski zbor pod vodstvom Matee Jelinić, a svojim nastupom nazočne je oduševio Leon Valentić, jedan od nagrađenih učenika. Leon je iz Područne škole Stara Gradiška. Izveo je monolog „Okovani Prometej“ s kojim je, predstavljajući Osnovnu školu Okučani, oduševio na Državnoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2019.
Nagrađeni su: MATEA DUKANOVĆ i EMA MAROVIĆ iz OŠ „Matija Gubec“ Cernik, IZABELA BRLIĆ i KARMELA MARJANOVIĆ iz OŠ „Matija Antun Relković“ Davor, BORNA BRAĐAŠEVIĆ i SARA CICA iz OŠ Dragalić, VITO ARIĆ i MARTINA SUVALA iz OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, ANA MEGLAJAC i HANA MITAL iz OŠ „Ljudevit Gaj“ Nova Gradiška, PAULA PETRANOVIĆ i NIKOLINA SMOLIĆ iz OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela – Batrina, LANA KURTOVIĆ i LEON VALENTIĆ iz OŠ Okučani, MATEJ BARTOLOVIĆ iz OŠ „Ante Starčević“ Rešetari, LOVRO SMIČIĆ i TEA KEKEZ iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo, PETAR MAGDIĆ i ANA RELKOVIĆ iz OŠ „Markovac“ Vrbova, MARIJA AKMAČIĆ i LUCIJA MATIJEVIĆ iz OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci,
ROBERT ŠOMUNOVIĆ i DANIJEL KULUNDŽIJA iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, BERNARDA ČIKARDIĆ i MARTIN KOŽIĆ iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, ANITA ČEVIZOVIĆ i ANA ĆEPIĆ iz Gimnazije Nova Gradiška.

Related Post