SVETKOVINA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

788 0

NOVA GRADIŠKA – Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice središnje župe u Novoj Gradiški, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 8. prosinca u župnoj crkvi euharistijsko slavlje.

S biskupom su, uz domaćeg župnika Pericu Matanovića, koncelebrirali svećenici Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem. Na početku slavlja župnik Matanović uputio je biskupu izraze dobrodošlice. Biskup je uzvratio pozdravom svim svećenicima i okupljenim vjernicima, kazavši da ih na svetkovinu njihove nebeske zaštitnice o 250. obljetnici župe želi u ovoj svetoj misi sve povjeriti Isusovoj Majci, a tako i sve molitve koje nose u srcima za bolji svijet i za pobjedu dobra nad zlom u njihovom gradu i u cijeloj domovini. Istaknuo je kako se ovo slavlje odvija istovremeno sa svečanošću otvorenja Izvanrednog jubileja milosrđa koje papa Franjo predvodi u Bazilici sv. Petra u Rimu te je pozvao nazočne da mole kako bi to sveto vrijeme donijelo što više duhovnih plodova.

Biskup je započeo homiliju kazavši kako je prije nekoliko dana putem interneta primio dopis u kojem se tumači da je Europska Unija spremna dodijeliti Hrvatskoj 50-ak milijuna eura za obnovu kulturne baštine te kako ga je ta vijest obradovala. Spomenuo je da je ta baština većim dijelom u vlasništvu Crkve ali da je ona do sada u Hrvatskoj bila u takvom zakonskom položaju da nije mogla pristupiti nikakvim europskim fondovima, izrazivši nadu da će se to uskoro promijeniti. Nadodao je kako se nada da će se u tom smislu nešto pokrenuti i s obzirom na novogradišku župnu crkvu, da joj se putem restauracije i obnove vrati izvorna ljepota koju je tijekom minulih godina i nedavnoga domovinskog rata izgubila. Poželio je uspjeh europskom projektu obnove kulturne baštine u Hrvatskoj, istaknuvši određenu povezanost spomenutog pitanja sa sva tri današnja liturgijska čitanja, koja govore o projektu Božjem s nama ljudima i obnovi čovjeka ranjenog zlom. Protumačio je kako prvo čitanje iz Knjige postanka govori o stvaranju kao Božjem činu, bogatstvu i ljepoti koju je njegova ljubav utisnula u svu postojeću stvarnost, napose u čovjeka kao vrhunac Božjeg djela. S druge strane, spomenuo je, kako je zlo nastupilo u svijet kao portubožji projekt, te ranilo čovjeka i potamnilo njegovu izvornost po Božjem naumu. No, kazao je kako sv. Pavao u današnjem drugom čitanju, pišući Efežanima uvjerava da Bog nije ostao ravnodušan niti nemoćan pred projektom Zloga, nego je u Isusu Kristu nastupio prema čovjeku svakim blagoslovom, nebeskim i zemaljskim i tako pokrenuo čovjekovu obnovu, njegovu rekonstrukciju. Ukazao je na Pavlove tvrdnje da se Božji projekt obnove čovjeka u Isusu Kristu ostvaruje po izabranju prije postanka svijeta, u njegovoj ljubavi koja nas je predodredila za posinstvu, po zamilovanosti u Ljubljenome. Posebno je biskup upozorio na Pavlovo uvjerenje kako Bog svoj naum izvodi u skladu s odlukom svoje volje. Kazao je kako nam današnje evanđelje po Luki, predstavljajući Marijin lik, tumači da Bog svoj projekt u Isusu Kristu izvodi snagom svoga Duha, koji jedini može u čovjeku ostvariti rekonstrukciju onoga što je zlo razorilo, obnoviti ga u njegovoj izvornoj ljepoti i uspjelosti po Božjem naumu, pobijediti zlo. Istaknuo je da Marija stoji danas pred nama kao čovjek oslobođen ranjenosti zlom, potpuno ostvarena zaslugom Isusove smrti i uskrsnuća, snagom Isusova Duha u svojoj konačnosti i ljepoti po naumu Božjem. Potaknuo je nazočne da u svom životu pristupe Božjem projektu poput Marije: iznenađena, zadivljena, zahvalna i otvorenim srcem prihvatila ono što je volja Božja te punim opredjeljenjem slobode uskliknula: „Neka mi bude po Tvojoj riječi!“

Biskup se zapitao koji je to projekt o čovjeku za koji se zauzimamo u Hrvatskoj, napose u trenutku nastojanja oko sastavljanja nove Vlade. Istaknuo je da hrvatski projekt ne bi smio biti utemeljen samo na prijedlogu da tripartitna Vlada pokrene reforme koje bi uglavnom išle za gospodarskom obnovom, a prepustile čovjeka ideološkoj dekonstrukciji, nego da bi on trebao biti povezan s Božjim projektom rekonstrukcije cjelovitog čovjeka u Isusu Kristu. Pozvao je nazočne da svojim otvorenim srcem i suradnjom s Bogom na ostvarenju tog projekta pridonesu kako Hrvatska ne bi postala zemljom diktata zla i ljudi zarobljenih u odnose koji ne vode k cilju i smislu za koji su stvoreni. Biskup je završio homiliju čestitajući župniku i vjernicima svetkovinu svete Zaštitnice a gradonačelniku i svim građanima Nove Gradiške Dan Grada.

 

Nakon popričesne molitve, biskup je u ime okupljenih vjernika izmolio čin predanja Majci Božjoj, a potom zahvalio svima na sudjelovanju, osobito djeci iz novogradiškog vrtića, gradonačelniku Željku Bigoviću te brodsko-posavskom županu Danijelu Marušiću.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 26/01/2015 0
POŽEGA, 26. Siječanj 2015. – Euharistijskim slavljem u požeškoj crkvi sv. Lovre, koje je 21. siječnja u koncelebraciji s policijskim…