TRADICIONALNI USKRSNI KONCERT

587 0

NOVA GRADIŠKA, 2. travanj 2016. – „Hrvatska kulturno umjetnička udruga TRENK i prijatelji” naziv je tradicionalnog uskrsnog koncerta održanoga 1. travnja u Domu kulture. Kao i uvijek, tako je i za ovaj Trenkov koncert

vladalo veliko zanimanje, a ugostili su, po prvi puta, članove KUD-a “Šubić” iz Novske.

 

-Uskrne blagdane željeli smo proslaviti u tradicijskom ozračju i u zajedništvu s našom vjernom publikom rekla nam je Vesna Vlaović, voditeljica Trenka, koja je okupljenima uputila pozdravne riječi i čestitke te zahvalila na odazivu. Već je dobro poznato da u sklopu svojih koncerata Trenkovci pokazuju sve načine na koje čuvaju kulturnu baštinu-pjesmom, plesom, svirkom i glumom. Prednost su i ovoga puta dali najmlađoj dječjoj skupini (najmanjoj članici Eleni tek su dvije i pol godine). Potom se koreografijom Prigorja predstavila mlađa folklorna skupina i tamburaši. Publiku su počastili i s dva igrokaza: “‘Oće Mata da se ženi i svoj život da promijeni” te novim “Radio Slavča 91,8”. U obadva je prezentirana posavačka ikavica (Sičice, Vrbje).

 

Gostujuće Gradsko kulturno umjetničko društvo “Šubić” iz Novske predstavilo se pjesmama i plesovima Starog Grabovca te plesovima sjeverne Moslavine. Društvo je prošle godine obilježilo 20. obljetnicu obnovljenoga rada. Naime, KUD “Šubić” osnovan je davne 1907. godine kao Pjevačko-kulturno-tamburaško društvo. Rad Društva prekinut je tijekom Domovinskoga rata, a obnavljaju ga 1995. godine. – Sada imamo dječju i odraslu folklornu skupinu, kao i tamburaše, a prvenstveno njegujemo zavičajni folklor Novske i okolnih mjesta. Radimo i koreografirani folklor sjeverne i južne Moslavine, Međimurja, Posavine, Splitske plesove,… S obzirom da je tijekom rata puno toga uništeno, nošnje smo morali rekonstruirati- rekla nam je, među ostalim, Marija Kos magistra antropologije i etnologije, predsjednica KUD “Šubić” Novska. Izuzetno su ponosni na nastup koji ih očekuje krajem ovoga mjeseca u Zadru na Državnoj smotri koreografiranog folklora, za koju ih priprema Katica Tomac iz Kutine.

Među brojnom publikom koncert su pratili i saborski zastupnik Davor Vlaović te vlč. Ivan Štivičić, župnik župe Kraljice svete Krunice.

Related Post

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 27/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 27. veljače 2013. – Udruga gluhih i nagluhih jučer je (26.02.) započela s provedbom projektnih aktivnosti projekta ”Vježbe…

VATRU GASI, BRATA SPASI

Autor - 09/02/2015 0
ŠTIVICA – U Vatrogasnom domu u Štivici, u subotu, 7. veljače, održana je redovna godišnja skupština DVD-a, koje, kao i…