IN MEMORIAM IVO KAUSAL

684 0

ŠTIVICA – U subotu je u osječkoj bolnici nakon kratke i teške bolesti preminuo dugogodišnji vatrogasac i aktivni mještanin Štivice, Ivo Kausal.

 

U DVD Štivica uključio se 1954. godine kao pionir i član tadašnje vatrogasne glazbe. Službeno vatrogasac postaje 1957. godine. Od tada, pa sve do iznenadne bolesti, gasio je požare, hitao u pomoć unesrećenima, spašavao ljude i imovinu, sudjelovao u saniranju posljedica elementarnih nepogoda,. Kroz dugi vatrogasni staž bio je aktivan na vježbama i natjecanjima, godinama se zalagao za omasovljenje društva. Bio je tajnik i blagajnik DVD-a te njegov predsjednik preko 2o godina. Bio je i prvi predsjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, a u jednom mandatu i član Predsjedništva Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije. Vatrogasni sudac je od 1976.g.

 

Za rad u vatrogastvu dobio je spomenice za 10, 20, 30, 40. i 50 godina aktivnosti.

 

Nagrađen je Kausal srebrnom i zlatnom medaljom, zatim zvijezdom II reda, srebrnim odličjem VZ BPŽ, spomenicom Domovinskog rata i plaketom općine Staro Petrovo Selo.

 

Za zasluge u razvoju vatrogastva i zaštite od požara dobio je diplomu i odlične Hrvatske vatrogasne zajednice. Od 2007.g. imao je status počasnog višeg vatrogasnog časnika.

 

Kausal je bio od mladosti napredni poljoprivrednik. Dugogodišnji je član štivičkog crkvenog zbora.

 

Posljednji ispraćaj i sprovod bit će sutra, u utorak, na štivičkom mjesnom groblju u 16.00 sati, gdje će Kausal biti pokopan uz sve vatrogasne počasti.

 

Ivu Kausala pamtit će po aktivnostima u selu, po marljivosti, ali i po dobroti i vedrom raspoloženju svi mještani Štivice, ali i članovi brojnih Vatrogasnih društava iz više županija, s kojima se Kausal desetljećima družio. (Višnja Mikić)

Related Post