TREBA LI ZATVORITI MALE SEOSKE ŠKOLE?

677 0

Ima mišljenja da ih treba ukinuti, a djecu prevoziti u matične škole. Dakako mještani se tome protive jer smatraju da je to još jedna mjera zatiranja života u selu –  NOVA GRADIŠKA, 11. kolovoz 2012. – Iako se o ukidanju malih seoskih

škola raspravlja se već neko vrijeme Brodsko-posavska županija kontinuirano ulaže napore i sredstva da se školske zgrade adaptiraju i primjereno opreme iako u njima nastavu polazi 10 ili 15 učenika. Pročelnik županijskog upravnog odjela Vladimir Štefanek najavljuje nastavak ulaganja u obnovu i izgradnju zgrada škola smatrajući da se prema područnim školama sa malim brojem đaka i njihovoj sudbini treba jasno odrediti Vlada RH.

 

Zajedno sa zamjenicima župana Ružicom Vidaković i Davorom Vlaovićem u srijedu je posjetio gradilišta osnovnih i područnih škola u zapadnom dijelu županije. Unatoč tome što se iz godine u godinu izdvaja manje novaca, pa tako ove godine, za radova na redovnom investicijskom održavanju i izgradnji kapitalnih objekata na dijelu škola u Brodsko-posavskoj županiji, izrazio je zadovoljstvo obavljenim radovima i do sada stvorenim ukupnim uvjetima u osnovnim i srednjim školama na području županije.

OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac

 

Posjetili su i selo Komarnicu u novogradiškoj Posavini, gdje su u tijeku radovi na obnovi područne škole koja djeluje u sastavu OŠ „Markovac“ Vrbova, a u kojoj je petnaestak đaka od prvog do četvrtog razreda. Upravo male područne škole u selima u posljednje su vrijeme sve češća tema rasprava djelatnika u prosvjeti, ali i ljudi koji žive u tim selima. Ima naime mišljenja da ih treba ukinuti, a djecu prevoziti u matične škole. Dakako, mještani se tome protive jer smatraju da je to još jedna mjera zatiranja života na selima u kojima živi sve manje ljudi. Tako je, naprimjer, u novogradiškom kraju, između dva posljednja popisa stanovništva nestalo jedno selo.

 

Vladimir Štefanek

-Izaći ćemo s podacima o upisu djece u prve razrede osnovne škole ove godine. Imamo jednu demografsku sliku koja nas na određeni način upozorava da zastanemo s ulaganjima, posebno kod malih škola i tamo gdje uopće nemamo djece. Dok Vlada RH ne donese jedan jedinstveni standard za cijelu Hrvatsku i definira minimum postojanja škola mi ćemo raditi po postojećoj mreži – kaže Štefanek.

 

U ukupnosti daljnjeg razvoja školstva najavljuje u rujnu pokretanje aktivnosti koje se odnose na izmjenu mreže osnovnih i srednjih škola na području Brodsko-posavske županije, ponajprije u dijelu tzv. gigant škola što je u ingerenciji Brodsko-posavske županije koja treba predložiti izmjene i dopune mreže srednjih i osnovnih škola.

 

-Mislim pritom na OŠ „Bogoslav Šulek“ u Slavonskom Brodu. Pokušali smo to učiniti ranijih godina ali nismo realizirali. Sada ćemo definitivno to učiniti što znači izdvajanje Bukovlja i Vranovaca, ići ćemo na izdvajanje Ruščice, postavlja se pitanje izdvajanja Jelasa i Kolonije. – kaže Vladimir Štefanek. U Osnovnoj školi „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Oriovcu

 

Područna škola Komarnica

 

 

 

 

Related Post

SUTRA PROJEKT TRI GIMNAZIJE

Autor - 14/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. svibanj 2015. – Gimnazija Nova Gradiška sutra će (petak) biti mjesto brojnih događanja i radionica u okviru…