„GOVORIMO RUKAMA“

862 0

NOVA GRADIŠKA, 11. kolovoza 2012. –  prostorijama Udruge gluhih i nagluhih održana 9. kolovoza press konferencija na kojoj je bilo riječi o novoj inicijativi Udruge pod nazivom ”Govorimo rukama”.

 

U uvodnom govoru prisutne je pozdravio i zahvalio im na dolasku Josip Brozović, voditelj projekta, te ukratko opisao kakva je to inicijativa.

 

”Razlika između inicijative i projekta je ta što je inicijativa zamišljena kratkoročno , te cilja k uključivanju što više članova lokalne zajednice u njenu provedbu, a ne samo članova Udruge gluhih. Ova inicijativa je podržana od strane Zaklade Slagalica, podružnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a u sklopu programa Naš doprinos zajednici”, naglasio je Brozović.

 

Nakon uvodnog dijela, provoditelj promotivnih aktivnosti inicijative Nikolina Jureković, prisutne je pobliže upoznala s ciljevima inicijative, kao i njenim sadržajem.

 

” Predstava ”Ruke”- zajednička predstava gluhih i ”čujućih” mladih osoba o problemu komunikacije između te dvije populacije odigrana uz glazbenu podlogu. Predstavom nastojimo pokazati, odnosno pokazujemo kako gluhe osobe mogu kreativnim i umjetničkim izražavanjem postići veći stupanj integracije u društvo. Upoznajemo lokalnu zajednicu sa konceptom ”kazališta tišine” i mogućnostima takvog izražavanja. Potičemo kako gluhe, tako i ”čujuće” osobe na bolju interakciju i međusobno razumijevanje, te na zajednički rad i razvoj. Predstava će se održati 18. kolovoza (subota), u sklopu NG Ljeta, u dopodnevnim satima. O točnom vremenu održavanja bit ćete pravovremeno obaviješteni. Druga aktivnost je ”Škola na otvorenom”, vježba osnova komunikacije na Hrvatskom znakovnom jeziku koje izvodi tumač znakovnog jezika; namijenjena svim zainteresiranim građanima. Održat će se 18. kolovoza u dopodnevnim i večernjim satima na gradskom Korzu. Za detaljne informacije svakako pratite web i Facebook stranicu Udruge” rekla je Jureković.

 

Ciljevi inicijative su hvale vrijedni. Kroz spajanje svijeta gluhih i njihove kulture sa svijetom osoba uredna sluha, Udruga želi postići društvo jednakih mogućnosti za sve, ”razbiti” predrasude i stereotipe, osvijestiti lokalnu zajednicu, izgraditi veselije i sretnije društvo, te stavit osmijeh na lice svih članova lokalne zajednice.

 

Bilo je riječi i o samom radu Udruge. Udruga gluhih i nagluhih djeluje već više od 10 godina, a trenutno broji preko 100 članova. U tom periodu proveden je veći broj projekata. Samo ove godine inicijativa ”Govorimo rukama” je 4. projekt. U tijeku provedbe su također i ”Gluhe i nagluhe osobe-europske vrijednosti”, ”Prevencija institucionalizacije i povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba”, ova inicijativa, a u fazi pripreme je i trening mladih u sklopu programa ”Mladi na djelu”, te još jedan projekt o kojem će biti riječi u kasnijem periodu. Kako kaže Brozović, ”Radi se punom parom”.

 

Predstavnici Udruge žele zahvaliti medijima koji dugi niz godina prate njihov rad, te im kroz promicanje njihovih projekata pružaju ogromnu podršku u provedbi istih.

 

Odnosi s javnošću

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Related Post

70. OBLJETNICA STRADANJA ZRINA

Autor - 18/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 18. rujan 2013. – U povodu obilježavanja 70. obljetnice stradanja Zrina i sjećanja na 505. godišnjicu rođenja Nikole…

DANI JABUKA

Autor - 06/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. listopad 2012. – Liga za borbu protiv raka “Zorislav Slović” i Udruga volontera iz Nove Gradiške tradicionalno…