MLADI TEHNIČARI – Zavidno znanje i vještine mladih tehničara naše županije

1437 0

 REŠETARI – 27. ožujka 2010. – OŠ Ante Starčevića Rešetari tradicionalno, već 13. puta, bila je domaćin mladim tehničarima naše županije. Da je natjecanje kompleksno za organizaciju i provedbu govori podatak da su se mladi tehničari natjecali u dvije kategorije i 11 područja tehnike, sa ukupno 111 učenika iz 28 osnovnih škola. U organizaciju osim škole domaćina i upravnog odjela za obrazovanje aktivno se uključila i Zajednica tehničke kulture BPŽ i Društvo pedagoga tehničke kulture. Nakon svečanog programa koji su priredili učenici OŠ „Ante Starčević“, ravnatelj škole i predsjednik provedbenog povjerenstva Tihomir Batalo pozdravio je prisutne i otvorio natjecanje. Istaknu je činjenicu da je ovo jedno od najbrojnijih natjecanja, a da mu je prethodila školska razina sa 700-tinjak učenika u cijeloj županiji, po čemu smo među najuspješnijima u RH. Velike zasluge za ovakav odaziv idu između ostaloga i mentorima koji unatoč maloj satnici predmeta tehnička kultura pronalaze načina da motiviraju mlade da se bave nekom od tehničkih aktivnosti.

Natjecanje se sastojalo od pisane provjera znanja, zatim izrade, obrade i predstavljanja tehničke tvorevine.

Najuspješniji među 26 učenika 5-tog razreda u području prometne tehnike bio je Matej Šimunović (mentor Mato Šimunović) iz OŠ „I.G.Kovačić“ Staro Petrovo Selo, a od 27 učenika 6.-tog razreda u području graditeljstva najbolji je bio Emanuel Brađašević (mentor Ivica Kušanić) iz OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela. Učenici sedmog razreda natjecali su se u području strojarstva. Prvo mjesto osvojio je Paulo Pleše (mentor Petar Delić) iz OŠ „Ljudevit Gaj“ Lužani.

Osmaši su se natjecali u tri područja: elektrotehnici, elektronici i robotici. Najbolji elektrotehničar je Ivan Jurić (mentor Milan Rendulić) iz OŠ „I. Meštrović“ Vrpolje, elektortehničar Matej Miletić (mentor Snježana Odobašić) iz OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška i robotičar Ivan Grozdanović (mentor Ivica Kušenić) iz OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela.  

U P-kategoriji učenici su se natjecali u fototehnici, radioorjentaciji, raketnim i zrakoplovnim modelarima. Najbolja u fototehnici je Anastazija Mihaljević (mentor Ivica Kušenić) iz OŠ „Antun Mihanović“Nova Kapela, u radioorjentaciji najbolji je Matej Lučić (mentor Đuro Zetović) iz OŠ Sikirevci. U raketnom modelarstvu najbolji je Marcel Šimunović (metor Mato Šimunović) iz OŠ „I.G.Kovačić“ Staro Petrovo Selo, a zrakoplovstvu Benjamin Čember (mentor Milan Rendulić“ iz OŠ „I.Meštrović“ Vrpolje. U području smotra radova najbolji je bio Franjo-Mario Mikić (mentor Mato Šimunović) iz OŠ „I.G. Kovačić“ Staro Petrovo Selo. 

 Rad učenika Marcela Šimunovića (OŠ I.G.K. Staro Petrovo Selo, mentor Mato Šimunović) u području Smotre radova koju organizira DPTK predložen je za Državnu smotru, koja će se kao i 52. Državno natjecanje mladih tehničara održati u Dubrovniku od 27.-30. travnja, a na kojem će sudjelovati svi pobjednici po područjima. 

 Slobodno vrijeme do proglašenja pobjednika učenici su iskoristili na mini LAN partyu igrajući prigodne igrice na računalima u organizaciji udruge tehničara TENG. Vrijedne nagrade za pobjednike Županijskog natjecanja osigurao je Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu, a nagrade za 2. i 3. mjesto nakladnička kuća „Alfa“.  

Related Post