RAZGOVOR S VLADIMIROM PLAVCEM: Sretan sam kad dođem u Starce

1280 0

STARO PETROVO SELO, 7. svibnja 2010. – Petrovoselski vinogradari tradicionalno započinju vinogradarska godina 22. siječnja na blagdam Sv.Vinka. – Orežemo lozu i par uzoraka stavimo u vodu i procijenjujemo vinogradarsku godinu na način kako to kaže legenda i narod. Nakon tri tjedna pokazalo su da bi godina za vinogradare mogla biti

 dobra. U vinogradu je do sada obavljeno dosta posla, od rezanja, vezanju lucnjeva i uvlačenja loze u žicu do špricanja – kaže Vladimir Plavac, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sv. Vinko“ i dobitnik Zlatne madalje za graševinu koja je na ovogodišnjem ocjenjivanju vina novogradiškog i brodskog vinogorja proglašena šampionskom.

Koliko uživate u vinogradarstvu?

Priroda se probudila i to me razgalilo. Kako loza raste i buja tako je i moje srce puno sreće i zadovoljstva. Kada vidim plod, neću reći muke, već mog zadovoljstva u radu, sretan sam. Puno truda i rada, ali i ljubavi treba u vinogradarstvu. Zato sam sretan kada s prijateljima popijem čašu svoga vina i ljude ponudim svojom rakijom bez metilnog alkohola, koju pečem bez koštica. Nagrade za kvalitetu su moj ponos i moja ljubav. U mirovini sam i neka me Bog poživi, a ja ću dok me snaga bude služila uživati u vinogradarstvu. Najbogatiji sam čovjek na svijetu kada dođem u svoje Starce i pogledam prema jugu. Onda sam sretan čovjek.  

 Vina petrovoselskih vinogradara sve su kvalitetnija. Znači li to da su unaprijedili svoja znanja?

 Organizirali smo ocjenjivanje vina iz ovog podneblja, a bili su tu sa svojim vinima i vinogradarali iz Cernika, Nove Gradiške, Rešetara, Nove Kapele, Oriovca, Sibinja i Brodskog Stupnika. Komisiju je činilo pet vrhunskih enologa i stručnjaka koji imaju licencu za ocjenjivanje vina. Dali su vrlo visoku ocjenu kvalitete vina. Od 52 uzorka, 50 je dobilo medalje. Imamo 8 zlatnih, 34 srebrne i 8 brončanih medalja. Samo dva vina nisu dobila prolaznu ocjenu. Udruga vinogradara i voćara „Sv. Vinko“ je prije tri godine organizirala edukativne seminatre koje je završilo pedesetak vinogradara s ciljem da bi kada uđemo u EU imali licencu s kojom se možemo pojaviti na tržištu. Mladim vinogtradarima se to upisuje i u radne knjižice kao stručna osposobljenost. Stekli smo određeno znanje, ali moram naglasiti, ne samo znanje kroz školu, već i kroz rad i život koji je najbolja obuka. Samo velikim radom i odricanjem, ljubavlju prema ovom podneblju koje je bogom danao za vinogradarstvo i voćarstvo mogu se polučitri veliki rezultati.

Kako afirmirati petrovoselski kraj kao vinarsko područje?

 Izgradnjom Vinske ceste stvaraju se uvjeti za turizam, da i mi, kao što je to slučaj u Isti i Dalmacijiji, koristimo svoje blagodati. Truditi ćemo se da pokoljenja koja ostaju iza nas znaju cijeniti ovu zemlju i podneblje. Mora nas pratiti zakonodavstvo, ali ne ovkvo kakvo je u slučaju trošarina. Organizirali smo potpisivanje peticije u pet slavonskih županija. Član sam tog povjerenstva koji se bori da obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može proizvoditi za svoje potrebe i na kućnom pragu prodavati vino i rakiju u rinfuzi i bez trošarina. Zalažemo se da naš čovjek može živjeti od svog rada i svog proizvoda, koristeći znanje, struku i rad, a ne od socijalne pomoći.  

Ima li još interesa za sadnju vinograda i voćnjaka?

 Ostalo je još malo površina na području Općie Staro Petrovo Selo koje nisu u zakupu ili nemaju vlasnike. Zapušteno zemljište se vraća u život, ljudi istražuju gdje je zemlja njihovih predaka. Žele je kultivirati i zasaditi višegodišnjim nasadima. Cesta je vratila život u Starce i zbog toga sam sretan i ponosan, jer sam sudjelovao u njenoj obnovi i izgradnji. Starci su postali prepoznatljivi i postavljene su turističke oznake za Vinsku cestu. Sada trebamo krenuti dalje da to oplemenimo, organiziramo se da možemo primiti turiste i ponuditi ih s našim domaćim proizvodima, dakako i prodati ih. Mi smo pioniri i početnici, ali moja je vizija da se na tom prostoru napravi nekoliko punktova sa hranom, pićem i suvenirima, da se mogu kušati i ponuditi na prodaju proizvodi naših poznatih kulinara, kao što su kulin, kobasice i čvarci. Da se tu može odmoriti, nešto ispeći na roštilju pod sjenicama i popiti dobre petrovoselske rakija i vina – kazao je Vladimir Plavac u predivnom ambijentu svoje klijeti i uvijek primjereno utređenog vinograda i voćnjaka.  

Related Post

DUGOVJEČNI BIĆANIĆI

Autor - 16/08/2016 0
STARO PETROVO SELO – Bilo je razloga za slavlje na Veliku Gospu u obitelji Ivana Bićanića u Starom Petrovom Selu.…

NEUNIŠTIVA ENERGIJA

Autor - 02/08/2016 0
SLAVONSKI BROD – Da godine ne moraju biti razlog za bolest, povlačenje od društva, svakodnevne komunikacije, pa i veselja, dokazuje…