U povodu Dana općine održana svečana sjednica Općinskog vijeća

6364 0

Autor: Tekst i fotografije Radio Bljesak
GORNJI BOGIĆEVCI – Općina Gornji Bogićevci je nakon popuštanja mjera obrane od koronavirusa prva na području Brodsko-posavske županije sukladno uputama epidemiološke službe obilježila Dan općine i blagdan Duhova. Učinili su to na duhovski ponedjeljak 01.lipnja svetom misom u crkvi Duha svetoga koju je predvodio župnik fra Ivo Brezović . Kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su nazočni i molitvom odali počast svim Bogićevljanima koji su kroz povijest život položili na oltar Domovine. U večernjim satima održana je i svečana sjednica općinskog vijeća na kojoj su uz župana dr. Danijela Marušića nazočili načelnici Dragalića , Okučana , Stare Gradiške i Cernika Zvonimir Karlik, Aca Vidaković s predsjednikom vijeća Ivicom Pivcem i Velimir Paušić sa zamjenikom Damirom Figurićem i Vitomir Žakić. Na svečanosti su bili i načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić, načelnik PP Okučani Zrinko Kapetanić te načelnik GP Stara Gradiška Miroslav Matić , voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija Marijana Vidić Poleto, voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice Grigor Vitez Jasminka Klarić, voditelj komunalnog pogona Franjo Bungić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Milan Šućurović. Skup su osim općinskih vijećnika uveličali i predsjednici udruga koje djeluju na području općine Gornji Bogićevci.

Goste su pozdravili pročelnica JUP-a Mara Klarić i predsjednik općinskog vijeća Stipo Šugić koji je mještanima općine čestitao Dan općine i blagdan zaštitnika župe Duha Svetoga , te dao riječ načelniku Pavi Klariću.

Načelnik je govorio o aktivnostima i postignućima općine u proteklih godinu dana. Naglasio je da se radilo na realizaciji projekata unatoč pandemiji korone koja je ipak usporila dio aktivnosti te je pohvalio rad općinskog stožera civilne zaštite i suradnju s žurnim službama , županijskim stožerom, policijom te zahvalio svima na pridržavanju mjera epidemiologa zbog čega na području općine nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze opasnim virusom. Za realizaciju projekata zahvalu je uputio kako državnim tako i županijskim institucijama , a među ostalim rekao je kako je posebno ponosan na suradnju s kolegama načelnicima susjednih i prijateljskih općina što uvijek rezultira boljom pripremom i realizacijom novih natječaja i projekata. Pohvalio je također rad komunalnog pogona i nabrojao infrastrukturne i druge projekte koji su završeni u što je uloženo nešto više od 2,5 milijuna kuna. Završen je Društveni dom u Trnavi, pješačka staza u Dubovcu za koju izvođač radi popravke po nalazu nadzora , pješačka staza u Kosovcu te uređenje Društvenog doma u Smrtiću. Dodao je kako je Općina u poduzetničkoj zoni otkupila tri parcele za razvoj gospodarskih aktivnosti , najavljena je i jedna strana investicija a također je otkupljena i poljoprivredna zadruga „Brezine“ koja se već koristi i donosi prihode općini, a uskoro bi trebala funkcionirati sa 100 % -tnim kapacitetom.
U ime načelnika susjednih općina čestitke stanovnicima i domaćinima je uputio načelnik Cernika Vitomir Žakić te se osvrnuo na u posljednje vrijeme sve aktualnije zagovaranje nekih političara o smanjenju broja općina . Naglasio je kako se ove male sredine u tom slučaju ne bi infrastrukturno izgradile , ne bi bilo vodovoda ni kanalizacije , asfaltiranih cesta , dječjih vrtića i svega ostalog što olakšava život stanovnicima ovih ruralnih područja.

Domaćinima se potom obratio i župan Dr.Danijel Marušić te uz čestitke podržao opstanak malih općina i rad ljudi koji vode te JLS. Županija te općine pomaže kako tehnički tako i financijski , doduše taj vid je ograničen zakonskim odredbama ali kroz institucije kojima je županija osnivač a koje građani koriste poput bolnica ili škola ulaže se uistinu puno, rekao je župan i naveo primjer 80 milijuna kuna ulaganja u novogradišku bolnicu. Nažalost još nas čeka borba za očuvanje radnih mjesta i povećanje gospodarskih aktivnosti rekao je Marušić i dodao kako je samo u Brodsko-posavsku županiju za 2130 poduzetnika i spas 14 000 radnih mjesta Vlada RH u posljednjih dva mjeseca uplatila 55 milijuna kuna.

Related Post

PRVO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU

Autor - 16/02/2015 0
DRAGALIĆ, 16. veljače 2015. – Zahvaljujući KUD-u Dragalić, potpori Općine Dragalić, mještana Dragalića i Gorica, lijepa slavonska tradicija pokladnog jahanja…