UGOVOR O PARTNERSTVU – GOSPODARSTVU ZNANJE ZA IZLAZAK IZ ZAOSTALOSTI

1007 0

Plan je u razdoblju od 5 godina podržati uspostavu i razvoj 30 tehnološki orIjentiranih novih tvrtki, privući 10 novih ulaganja u Industrijski park, te stvoriti 400 radnih mjesta

NOVA GRADIŠKA, 25. svibnja 2011. – Ugovor o partnerstvu i poslovnoj suradnji danas su u Industrijskom parku Nova Gradiška potpisali gradonačelnik Josip Vuković, dekan Strojarskog

fakulteta u Slavonskom Brodu Dražan Kozak, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška Mijo Matošević i u ime Elektrotehničke i Ekonomske škole Nova Gradiška Josip Šarić. Partner u projektu je i Tehnološki park Trst. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.146.000 eura, od čega Europska unija projekt sufinancira sa 802.614, eura. Potpisivanju ugovora nazočni su bili zamjenici gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić i Milan Mateša.

Bez znanja nema razvoja

 

Kako je uvodno istaknuo Ivan Sertić, direktor Industrijskog parka, cilj projekta je doprinos održivom razvoju i unapređenju konkurentnosti ovog područja, stvaranje sustava za razvoj poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama i otvaranje novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti.

– Bez znanja nema ni razvoja. Osmislili smo razvojnu agenciju sa proizvodnim centrom koji okuplja sve industrijske i proizvodne grane uključujući i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovinu i ugostiteljstvo. Oni moraju predlagati ideje koje moramo osmisliti u Industrijskom parku i razvojnom centru koji će ih razraditi i osposobiti kadrove.

Kada imate dobre ideje i dobar razvojni program, financijski centar koji su formirali Grad Nova Gradiška i banke od 110 milijuna kuna s jedne strane, a s druge strane fondove EU ili same banke na raspolaganju, onda dolazi do realizacije ovog programa. Ovdje govorimo o programu Tehnološkog parka sa financiranjima od 1.147.000 eura. Istaći ću još programe zapošljavanja sa 130.000 eura i program zapošljavanja mladih sa 167.000 eura.

Sa obrazovnim institucijama iz Nove Gradiške Industrijsko-obrtničkom i Elektrotehničkom školom potpisujemo sporazum o obrazovanju kadrova potrebnih za našu proizvodnju. Posebno mi je zadovoljstvo da možemo potpisati sporazum sa Strojarskim fakultetom u okviru metalne branše i razvoja metalne industrije u Novoj Gradiški.

Posebno ističem da je pred nama osnivanje metalne tvrtke u suradnji s njemačkom tvrtkom INA SCHAEFFLER iz prijateljskog grada Herzogenauracha. Definirali smo gotovo sve pojedinosti. Mislimo da je to budućnost Nove Gradiške. Jasno da za proizvodnju koju planiramo trebamo stručne kadrove koje ćemo nadam se kroz ovakve sporazume i dobiti – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

Školama nove tehnologije

 

– Kao ustanova možemo zahvaliti direktoru Industrijskog parka što nas je uključio u prijedlog projekta prepoznavši resurse Strojarskog fakulteta. Pomoći ćemo u obuci i osposobljavanju novih stručnjaka. Naša institucija je u projekt uključila dva doktora znanost koji će dva mjeseca ovdje pomoći osposobljavanju za nove tehnologije. Nadamo se da nam to neće biti zadnji projekt u koji ćemo biti uključeni – kazao je Dražan Kozak, dekan Strojarskog fakulteta.

Mijo Matošević i Josip Šarić izrazili su zadovoljstvo što će učenici njihovih škola imati priliku školovati se u uvjetima koje ima malo tko u Hrvatskoj i biti osposobljeni za tržište rada.

– Sretni smo i privilegirani što učenici i nastavnici naše škole sudjeluju u ovakvim projektima. Zahvaljujem se Gradu Novoj Gradiški i Industrijskom parku što su prepoznali značaj Industrijsko-obrtničke škole i uvrstili nas u ovakve projekte- kazao je Mijo Matošević.

Potpisani ugovor utvrđuje oblike suradnje i nabavku opreme za unapređivanje obrazovnih procesa i razvojno-istraživačkih aktivnosti.

U Elektrotehničkoj i Ekonomskoj školi opremiti će se praktikum za elektrotehniku, elektroniku i elektrostrojarstvo. Planirana vrijednost opreme iznosi 86.000 eura.

Industrijsko-obrtnička škola opremit će praktikum za solarnu energiju, a planirana vrijednost opreme je 30.000 eura. Učenicima ove škole na raspolaganju će biti i oprema za CNC tehnologiju u obradi metala i drveta.

Za potrebne razvojno istraživačkih aktivnosti Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu nabavit će se oprema vrijedna 80.000 eura.

Related Post