Umro je Vladimir Vuk, poznati cernički soboslikar i ličilac i jedan od osnivača HSLS-a Nova Gradiška

2784 0

U 70. godini preminuo je Vladimir Vuk, poznati cernički soboslikar i ličilac i jedan od osnivača HSLS-a Nova Gradiška.

Iza soboslikarske i ličilačke tradicije Vladimira Vuka stoji dug period od 40 godina samostalnog poduzetništva.

Njegov rad krasi mnoga zdanja i što je važno za istaknuti mnoga su novo lice dobila zahvaljujući njegovom dobrotvorstvu.

Od Franjevačkog samostana u Cerniku i crkve Sv. Leonarda, do Slavinog doma HPD-a „Tomislav“ i posljednje donacije društvenog doma u Šumetlici, brojni su objekti čije je uređenje Vladimir Vuk besplatno obavio.

Nisu zato izostale brojne zahvale.

Njegov dom u Cerniku krasi, uz ostale, i zahvala Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem na Kaptolu. Fra Mirko Mataušić potpisao je zahvalu za poslove obavljene u Franjevačkom samostanu u Cerniku vrijedne tada 100.000 njemačkih maraka.

Nisu izostala ni druga značajna priznanja. Kovanica od zlata Brodsko-posavske županije uručena mu je za doprinos u razvoju poduzetništva na svečanoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije kao godišnja nagrada za 2004. godinu.

Jasne političke stavove i opredjeljenja imao je 1971. godine za vrijeme Hrvatskog proljeća, a bio je aktivan sudionik demokratskih promjena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kako u Cerniku, tako i u novogradiškom kraju.

Ogranak HSLS Nova Gradiška osnovan je 14. ožujka 1990. godine. Bio je jedan od prvih ogranaka u Slavoniji, a HSLS jedna od prvih stranaka osnovanih na području bivše Općine Nova Gradiška. Osnivačka skupština održana je u Cerniku u njegovoj kući. Svjedok vremena demokratskih promjena i višestranačja je i prva zastava HSLS-a koju je s ljubavlju čuvao.

Za vrijeme Domovinskog rata uključio se u obranu Domovine, a svoju kuću u Cerniku stavio je na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Mnogi će ga se rado sjećati.

Posljednji ispraćaj Vladimira Vuka biti će na groblju u Cerniku 5. lipnja (utorak) u 15 sati.

Related Post