ŽUPANIJA BEZ MINA

762 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 19. studeni 2015. – Općina Gornji Bogićevci bila je 17. studenog 2015. godine domaćin uvodne konferencije Projekta „Razminiranje poljoprivrednih površina“.

Radi se o projektu kojim će se razminirati sve poljoprivredne površine u Brodsko-posavskoj županiji temeljem Plana humanitarnog razminiranja za 2015. godinu. Brodsko-posavska županija, u kojoj je preostalo još 5,85 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, u potpunosti će se osloboditi minske opasnosti.

 

Konferencija je održana u nazočnosti pomoćnika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Tomislava Bauka i Nevena Krasa, zamjenika župana Davora Vlaovića, načelnika Općina Gornji Bogićevci i Okučani, Pave Klarića i Ace Vidakovića, pročelnika UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslava Jarića kao i predstavnika tvrtke „Neutral” koja će obavljati radove razminiranja. Posjetili su jedno minski sumnjivo područje u Širincima na kojem se obavljaju radovi razminiranja

 

Razminiranje poljoprivrednog zemljišta financira Europski poljoprivredni fonda iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

 

Troškovi razminiranja prema provedenoj javnoj nabavi iznose 4,5 milijuna kuna i njima je obuhvaćena površina od 857.425 četvornih metara. Radovi pretraživanja i razminiranja, provode se kako bi se vlasnicima okućnica i poljoprivrednih površina omogućilo gospodarenje svojom imovinom i nastavak poljoprivredne proizvodnje na području naselja Trnava, Mašićka Šagovina, Žuberkovac i Širinci. Područje na kojem će se provoditi spomenuti radovi obuhvaća 96,13 posto poljoprivrednih površina, poljskih putova i okućnica, dok su 3,87 posto nepoljoprivredne površine, odnosno šumsko zemljište, prosjeke i vodotoci.

Related Post