UPOZORENJE IZ MUP-a

644 0

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj

 

NOVA GRADIŠKA, 22. siječanj 2014. – Građani, ako ste na svoje računalo zaprimili obavijest s logotipom MUP-a RH i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, ne uplaćujte traženi novčani iznos, već slučaj prijavite najbližoj policijskoj postaji. Naglašavamo da MUP ne provodi akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta, već je riječ o virusu „GVU Trojan“ koji radi „otmicu“ računala – upozorava MUP.

 

Građani su policiji ponovno počeli prijavljivati da tijekom pretraživanja Interneta zaprimaju obavijest s logotipom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji.

 

Navodi se kako će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

 

GVU Trojan prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (task manager), registry-ju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografije i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.


Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj.

 

U nastavku dajemo upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka:

 

• Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER;

• Pokrenuti računalo u Safe mode-u;

• Logirati se na računalo;

• Pokrenuti browser i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;

• Po završetku ponovno pokrenuti računalo.

Related Post

Autor - 30/05/2018 0
Autorica: Ernestina Straga-Šašić MOVA GRADIŠKA, 30. svibnja 2018- Pozivamo Vas da popratite 6.6.2018. g. humanitarni koncert u organizaciji FOLKLORNOG ANSAMBLA…