Urbanistička rješenja

863 0

NOVA GRADIŠKA, 19. siječanj 2012. – Nakon današnjeg javnog izlaganja i brojnih prijedloga na predloženo rješenje koje je u Izmjenama i dopunama detaljnog plana uređenja naselja Urije ponudio Urbanistički institut Hrvatske, za njegovu radnu

skupinu bit će još dosta posla kako bi se izradilo završno rješenje.

 

Uz druge primjedbe i prijedloge, Miroslav Prpić, predsjednik MO Urije obrazložio je u šest točaka brojne primjedbe na predloženi plan, zbog kojih,kako je kazao, prijedlog detaljnog plana uređenja naselja Urije za MO nije prihvatljiv.

U MO Urije su stava da predloženo rješenje niti u jednom segmentu ne preferira oblikovni koncept bez kojeg nema niti urbanizma, niti arhitekture, niti prostora za čovjeka, a da omogućava realizaciju želja pojedinaca i to uz podršku dijela i nekvalificirane birokracije na račun društva.

Andrea Lazić, voditeljica gradskog Odsjeka za urbanizam i prostorno uređenje, na početku javnog izlaganja predloženih promjena izvijestila je o početku postupka izmjena koje su uslijedile nakon odluke Gradskog vijeća i nemogućnosti da se u naselje omogući ulaz iz Gundulićeve ulice.

U maloj gradskoj vijećnici okupile su se osobe s javnim ovlastima i predstavnici Mjesnog odbora Urije koji imaju najviše interesa. Prije toga zainteresirane tvrtke, javne ustanove i poduzeće dostavili su svoje prijedloge koje treba uključiti u plan.

U ime Urbanističkog instituta Hrvatske izmjene plana obrazložila je Lusiana Iveković.

Zbog negodovanja stanara tog dijela naselja zbog neriješene prometnice i parkiranja pristupilo se idejnom rješenju pristupne prometnice kako bi im se omogućio kolni pristup i osiguralo parkiranje. Najviše rasprave i prijedloga bilo je upravo vezano za kolni pristup, koji se planira iz Benkovićeve ulice, izgradnju parkirališta, očuvanje zelenih površina i izgradnju dječjih igrališta. Izmjene plana odredile su i drugo mjesto za Gradsku knjižnicu, koja je sada planirana u prizemlju stambene zgrade.

Miroslav Prpić, predsjednik MO Urije obrazložio je u šest točaka brojne primjedbe na predloženi plan, zbog kojih, kako je kazao, prijedlog detaljnog plana uređenja naselja Urije za MO nije prihvatljiv. Naglasio je da iza primjedbi ne stoje političke konotacije jer je MO, u kome su članovi HDZ-a, SDP-a, HDSSB-a i HSS-a odluku donio jednoglasno.

 

Osnovne primjedbe MO Urije su:

 

1. Predloženo rješenje osim prometnog bajpasa s opskrbnim centrom NTL ne donosi ništa novo.

2. Predloženo rješenje zapadno od zgrade kbr. 25, umjesto da bude nova kvaliteta, doslovno vraća realizaciju ranije odbačene varijante prometnice i parkirališta uz dnevne boravke stanara što je krajnje nehumano.

3. Predloženo rješenje uz jednu građevnu česticu čisto stambene namjene većeg kapaciteta, sjevero-zapadno od iste favorizira i dvije čestice mješovite namjene do kojih planira 40-tak metara slijepog odvojka glavne prometnice ali ovaj put bez barem pokušaja naznake detalja prometne infrastrukture, staze i zelenila (kao na istočnom dijelu).

4. Predloženo rješenje u preostalom dijelu površine (osim zadržavanja nužne podzemne garaže) sve ostalo prezentira na nivou zoninga, pa se postavlja pitanje opravdanosti i potrebe izrade detaljnog plana.

5. Predloženo rješenje niti u jednom segmentu ne preferira oblikovni koncept bez kojeg nema niti urbanizma, niti arhitekture, niti prostora za čovjeka.

6. Ovakvo predloženo rješenje omogućava realizaciju želja pojedinaca i to uz podršku dijela i nekvalificirane birokracije na račun društva – navodi se u pismenom podnesku gradskom Upravnom odjelu za urbanizam.

 

Related Post