„USKRS UZ TAMBURU“

817 0

Gunjavčani i njihovi gosti i ove su godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega

GUNJAVCI, 29. ožujak 2016. – Mjesni odbor Gunjavci i ove je godine uz potporu Općine Rešetari na Uskrsni ponedjeljak organizirao tradicionalno blagdansko druženje pod nazivom „Uskrs uz tamburu“.

I ove je godine ova manifestacija počela defileom konjanika i svečanih zaprega koji su krenuli iz Adžamovaca i prošli kroz Gunjavce.

Folklorno i tamburaško okupljanje bilo je u Hrvatskom seljačkom domu. Počelo je predstavljanjem knjige Sjećanja i autora mještanina Alojza Ivaniševića koji je knjigu darivao predsjedniku Mjesnog odbora Miroslavu Dautoviću.

„Uskrs uz tamburu“ otvorio je Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetati, pozdravio okupljene mještane i njihove goste i čestitao im Uskrs. Podsjetio je na proteklih 19 godina, koliko se ova manifestacija uspješno organizira, kao je istaknuo, zahvaljujući ljudima dobre volje koji godinama ustrajno ulažu velik trud kako bi se ona organizirala i tradicija održala. Zahvalio se svima koji sudjeluju u programu, posebno vlasnicima konja, koji su se prije 19 godina sa svojim konjima počeli masovnije okupljati na ovoj manifestaciji.

Iako se „Uskrs uz tamburu“ i ove godine potvrdio kao manifestacije koja na uskrsni ponedjeljak okuplja ljude, njeguje i od zaborava čuva kulturni i nacionalni identitet ovog kraja, ozbiljno treba shvatiti upozorenje predsjednika MO Miroslava Dautovića. Pozdravljajući okupljene upozorio je da ova tradicionalna manifestacija postaje sadržajno sve siromašnija, a ljudi gube osjećaj za kulturu i baštinu.

U programu su sudjelovale folklorne sekcije kulturno umjetničkih društava „Rešetari“ i „Drežnik“ čija je dramska sekcija izvela igrokaz „Proševna“.

Program je vodila Dubravka Kovačić.

Related Post