XII. REŠETARAČKI SUSRETI PJESNIKA

1109 0

REŠETARI, 12. rujan 2014. – Predsjednik RH Ivo Josipović danas je posjetio Rešetare. Razlog dolaska su Rešetarački susreti pjesnika koji se ove godine održavaju sedamnaesti put i na jedinstvenom pjesničkom druženju

okupljaju hrvatske pjesnike iz dijaspore koji dolaze iz europskih zemalja, Australije, Amerike i Kanade.

Predsjednika su dočekali zamjenik župana brodsko-posavskog Davor Vlaović, općinski načelnik Zlatko Aga, predstojnik državne uprave Mario Vučinić i Ivan De Villa, predsjednik KLD-as Rešetari.

Predsjednik je položio vijenac na spomen obilježje braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, te bio na prijemu koji je organizirao načelnik Zlatko Aga na kome su, uz predstavnike lokalne samouprave, bili predsjednik Matice iseljenika RH Marin Knezović, načelnik Ureda Vlade RH za iseljene Hrvate Milan Bošnjak, načelnik Općine Ilinden (Makedonija) Žika Stojanovski, načelnik Općine Lupac (Rumunjska) Marian Vlasici, pjesnikinja i esejistica Ljerka Totch Naumova iz Makedonije, pjesnik Anton Kikaš iz Kanade, savjetnica u Matici iseljenika Diana Mašala Perković i ravnatelj Osnovne škole „Ante Starčević“ Rešetari Tihomir Batalo.

Predsjednik Josipović je u prostoru KLD-a Rešetari razgledao izložbu slika Šime Vlahova iz Njemačke, a potom bio nazočan na potpisivanju povelje o prijateljstvu i suradnji između Općine Rešetari i Općine Lupac iz Republike Rumunjske koju su potpisali načelnici Zlatko Aga i Marian Vlasici.

Grb općine Rešetari načelnik Zlatko Aga uručio je Ljerki Totch Naumovoj i Antunu Kikašu, a Ivan De Vila predsjedniku Josipoviću Grb KLD-a Rešetari čiji je predsjednik danas postao član.

Prigodan program na parkiralištu uz zgradu općine za predsjednika su pripremila kulturno-umjetnička društva iz Drežnika i Rešetara, a predsjednik je prije odlaska posjetio štandove OPG-a Kraljić i Udruge žena Brđani i kušao njihova vina i kolače.

 

-Ovo što vi ovdje radite je zaista važno, čuvate tradiciju, čuvate nacionalnu kulturu i poveznicu s Hrvatima izvan Hrvatske njegujući upravo one vrijednosti koje su dio našeg nacionalnog identiteta. Čuo sam od načelnika i probleme ali i uspjehe koje ovdje ostvarujete. Mogu vam poželjeti puno uspjeha i obećat da ću koliko god budem mogao i pomoći u vašim nastojanjima – kazao je predsjednik Josipović.

Related Post