Usvojen rekordni gradski proračun za 2018. godinu od 101, 5 milijuna kuna

489 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16.  studeni 2018. – Sa 11 glasova vijećnika SDP-a  i Hrvatskih laburista, te nezavisne vijećnice Marijane Škara-Ivković jučer je  usvojen rekordan gradski  proračun   od 101,5 milijuna kuna.

Na početku obrazlaganja predloženog proračuna gradonačelnik  Vinko Grgić je, očekujući   reagiranje oporbe, rekao da se ne radi o napuhanom proračunu  već realnom planiranju,   u kojem  je planirano i   30  milijuna kuna  iz fondova i drugih izvora za koje se treba izboriti, a  koje se mora   planirati.

-Želimo više i smatramo da možemo bolje- kazao je gradonačelnik i dodao da  su za realizaciju planova potrebni znalci  koji će ih realizirati. Uvjeren je  da  će promijeniti grad, te istaknuo  da  nitko od korisnika proračuna neće u 2019. godini  dobiti manje novca, a  većina će  dobiti više.

U ime  Kluba vijećnika  SDP-a i Hrvatskih laburista Franjo Kikić je   podržao predloženi proračun kazavši da je realan, razvojan  i socijalno osjetljiv.

Vijećnici  oporbenog HDZ-a  i Željko Bigović ( Grupa građana) ne slažu se s gradonačelnikom i predloženim proračunom. Ljiljana Lukačević je kazala da su želje  i mogućnosti   dva različita pojma, a  predloženi proračun i  obrazloženja nazvala teatrom apsurda.

Za Željka Bigovića  je predloženi proračun već  viđeno i slično kao i  u prethodnim godinama. Kazao je da bi volio da bude   realiziran, ali da na temelju dosadašnjeg iskustva  se boji da to neće biti tako. Jedini je predložio amandmane (3), koje gradonačelnik nije prihvatio.

Marijana Škara-Ivković (nezavisna vijećnica)  nije sigurna  da će se  proračun realizirati u planiranom obliku, ali da alternative nema  i da će ga zato podržati. Predložila je  gradonačelniku da angažira 10 voditelja EU projekata koji će se financirati iz projekata, jer smatra da   Grad nema osposobljene   ljude za njihovo provođenje.

-Čeka nas puno posla i netko tko će ga odraditi. Imamo velike ciljeve  koji našim građanima  trebaju  osigurati bolji život i ovdje ih zadržati.

Prvi put u povijesti grada smo   jedan od rijetkih gradova sa ovim brojem stanovnika, pogotovo u Slavoniji i Baranji, čiji proračun prelazi 100 milijuna kuna. Prijašnji proračuni su bili na bazi 40, 50 i  56 milijuna kuna  i tako dalje.  Organizirali smo se  pa   ćemo biti još efikasniji. Vjerujte, ovo nije čisto napuhavanje, već je to realna postava i  smatram da  to možemo realizirati. To je najvažnije. Naši su se izvorni prihodi stabilizirali, a čine ih porezni prihodi,.prihodi od imovine,  administrativni prihodi, pristojbe i prihodi po posebnim propisima,  komunalni doprinosi i naknade  u vrijednosti od 45 milijuna kuna. To će biti, jamčim, realizirano sto posto u idućoj godini i to je realno.  Bilo bi lakše da  u proračun stavimo 50 milijuna kuna  i ne moramo ništa više raditi. Tu smo, međutim, zato da se borimo za našu zajednicu.

Od ostalih prihoda imamo prihode od prodaje imovine od oko 7 milijuna kuna, primitke od prodaje  dionice i zaduživanja  15 milijuna kuna, tu je planiran i kredit za bazen.  Imamo višak prihoda i tekuće godine od oko 5 milijuna kuna. Dolazimo do 70-tak  milijuna kuna.

Želim naglasiti da svi projekti koje namjeravamo kreditirati moraju biti u  sastavu proračuna. Ako ih nemamo u  gradskom proračunu  ne možemo ih ni kandidirat.

Ostaje 28.615.000 kuna  što su pomoći, donacije, dotacije. To su fondovi i računamo slijedeće godine povući blizu 30  milijuna kuna. Zato trebaju ljudi, novi ustroj gradske uprave,  konzultanti, savjetnici i svi ostali koji će doprinijeti da dobijemo tih 30 milijuna kuna.Ako to ne učinimo tako imat ćemo stabilan proračun od 60 milijuna kuna, plus bazen to je 70 milijuna.  Želimo, međutim, više i smatramo da možemo napravit više i bolje – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

-Želje i mogućnosti su dva različita pojma što se vidi kada pratimo vaša tri prethodna proračunska  razdoblja. Vidi se da izvršenje proračuna   ide od oko 55 milijuna, a vaše se proračunske želje  iz godine u godinu drastično povećavaju i ostaju nerealizirane. Nakon ovih nedvojbenih matematičkih pokazatelja ne želite vidjeti da ste u predlaganju proračuna sve nerealniji.  Tako imamo pred sobom proračun  veći za 35 milijuna kuna  od prošlogodišnjeg proračuna koji se u prvoj polovici ove  godine realizirao sa samo 31 posto. Kada čovjek vidi ovu veliku brojku  od  101, 5 milijuna kuna  dođe mu da zaista sa indignacijom ostane sjediti u vijećničkoj klupi i uopće ne raspravljati o ovako nečemu neuvjerljivom. Međutim, naše nas vijećničke dužnosti i odgovornosti  su da u ovom, nazvali bih, teatru apsurda  ipak sudjelujemo – kazala je  Ljiljana Lukačević.

Related Post

Svjetski dan prve pomoći

Autor - 05/09/2018 0
NOVA GRADIŠKA, 5. rujna 2018. – Tradicionalno u cijelom svijetu, na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,…