VARLJIVA STATISTIKA STANJA NA TRŽIŠTU RADA U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

811 0

NOVA GRADIŠKA, 28. siječanj 2015. – Prema statistici područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu ukupno je tijekom prosinca 2014. godine iz evidencije nezaposlenih izašla 1101 osoba,

što je, kako se navodi, za 14,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Na temelju ovog statističkog izvješća županijskog Zavoda za zapošljavanje moglo bi se na prvi pogled zaključiti da se u Županiji koja je na dnu ljestvica po razvijenosti i zapošljavanju u Hrvatskoj u posljednjem mjesecu prošle godine dogodilo čudo i da je usred zime više od tisuću osoba, dakle i obitelji, Božić dočekalo u božićnom i životnom, novim svijetlom i radom obasjanom ozračju.

Statistika je, međutim, neumoljiva. Kako se navodi od toga je broja 481 osoba zaposlena na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, što je za 46,2 posto više nego u prosincu prošle godine. Kada bi se zanemario broj zaposlenih ovaj bi postotak opet bio ravan gospodarskom čudu, zapošljavanju i blagostanju u našoj Županiji, ili barem najava početka blagostanja, gospodarskog oporavka i zapošljavanja.

Statistika, međutim, nije nepouzdana, samo je treba znati pročitati i razumski primijeniti, Statistika je znanstvena disciplina koja proučava metode prikupljanja, sređivanja, analize podataka. Na kraju je tumačenje i javnosti prezentiranja podataka.

U statističkom izvješću za prosinac prošle godine navodi se da je 620 osoba brisano iz evidencije nezaposlenih iz drugih razloga. Navodi se da je to zbog neredovitog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije, umirovljenja, te promjene statusa (prebacivanje u evidenciju tražitelja zaposlenja). Navedeno u zagradi valjda znači da je brisanje iz evidencije nezaposlenih uslijedilo zato jer su nezaposleni stavljeni u evidenciju tražitelja zaposlenja. Reklo bi se iz šupljeg u prazno.

Statistika ipak zna biti neumoljiva i pouzdana pa kaže da je tijekom prosinca 2014. godine s evidencije Zavoda zaposleno, na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, 247 žena i 234 muškarca. Malo ili puno, zaključite sami. Nezaposlenima i tražiteljima posla više sreće u 2015. godini, bez obzira kamo ih statistika svrstavala, u nezaposlene ili tražitelje posla.

Related Post