VATRU GASI, BRATA SPASI

838 0

ŠTIVICA – U Vatrogasnom domu u Štivici, u subotu, 7. veljače, održana je redovna godišnja skupština DVD-a, koje, kao i u protekloj 81. godini aktivno i uspješno radi.

 

Sve je pozdravio predsjednik, Karlo Emanović, a skupštini se, kao i svake godine, odazvao lijep broj društava i to; s područja Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, u sastavu koje je 8 društava, zatim društva s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Zagrebačke i Varaždinske županije. Među njima DVD Biškupec, Kustošija, Zakorenje, Ivandol, Velika, potom Nova Gradiška, Dragalić, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela-Batrina, Lužani, Živike-Pričac, Malino, Oriovac, Donji Andrijevci, Tisovac, Godinjak, Bili Brig, Magić Mala, Dolina i Orubica. Treba reći kako štivički vatrogasci vrlo uspješno surađuju s DVD-om Kustošija preko 50 godina, a dugogodišnja suradnja i prijateljstvo vežu ih i uz DVD Donji Andrijevci.

Iz izvješća Upravnog odbora vidljivo je kako je cijela 2014.g. bila radna: već u veljači poplave su na jasenovačkom području, a kasnije na istoku naše županije i u županjskoj Posavini. Vatrogasci cijele Brodsko-posavske županije sudjelovali su u dežurstvima i saniranju posljedica od poplava. Kako ističe zapovjednik, Ivica Bajušić,Štivičani odmah početkom godine popisuju svoj inventar, organiziraju godišnju skupštinu, počinju vježbe djece i mladeži. Tijekom godine evidentiran je samo jedan manji požar. 16članova uspješno polaže tečaj za vatrogasca, a četiri člana društva polažu za čin vatrogasca prve klase. Slijede straža kod Isusovog groba u Velikom tjednu, proslava svetog Florijana, zatim sudjelovanje na 10. županijskom vatrogasnom natjecanju, gdje sudjeluju ekipe štivičke djece i mladeži. Ekipa mladeži sudjeluje i na vatrogasnom natjecanju u Velikoj Kopanici. Pohvalno je što DVD Štivica od prošle godine ima i žensku ekipu. Vatrogasci su bili nazočni vatrogasnim proslavama u Vrbovi, Bodovaljcima i Velikoj. Svake godine organizira se i „Susret prijatelja“, na kojem sudjeluju DVD Štivica, Zakorenje, Ivandol i od prošle godine Donji Andrijevci. Inicijativa za susrete potekla je od Slavka Lončarevića, predsjednika DVD-a Zakorenje. Međutim, prošle godine „Susret prijatelja“ nije održan, jer su se sudionici dogovorili da financijska sredstva, namijenjena Susretu, daruju DVD-u Slavonski Šamac, pogođenom poplavom. Štivički vatrogasci odlaze i na veliku svečanost obljetnice „Vatroprometa“ Zagreb, s kojim godinama uspješno surađuju.Već ove godine, ženska ekipa sudjeluje na 1. memorijalnom kupu „Milenko Vučković“ u brzom spajanju usisnog voda, u Novoj Gradiški. Ekipa A osvaja prvo, a ekipa B, drugo mjesto i vraćaju se u Štivicu s dva pehara.

Time počinje realizacija programa rada u ovoj godini. Planirano je daljnje školovanje članova društva prema planu VZO, zatim provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, nabavka vatrogasne opreme, dežurstva u vrijeme žetve, „Susret prijatelja“, sudjelovanje na natjecanjima i proslavama, straža kod Isusovog groba, proslava svetog Florijana i još puno toga.

 

Skupštinu su pozdravili predstavnici društava, sudionika skupa, predstavnici Mjesnog odbora Štivica i općine Staro Petrovo Selo, Vatrogasne zajednice općine i na kraju predsjednik Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske, Milan Šulter. Svi su oni imali samo riječi pohvale za štivičko društvo, poželjeli mu uspješan rad i u ovoj godini i bez požara.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

VATRU GASI BRATA SPASI

Autor - 17/06/2015 0
ŠTIVICA, 17. lipanj 2015. – U nedjelju, 21. lipnja, u Štivici će biti održan tradicionalni Susret prijatelja četiri Dobrovoljna vatrogasna…