VINKOVO U STARCIMA

683 0

STARCI, 22. siječanj 2012. – Danas je sunce, na radost petrovoselskih vinogradara i njihovih prijatelja, obasjalo petrovoselsko gorje. Obasjalo je i Starce, koji su postali simbol vinogradarstva i novog života na obroncima Babje Gore.

Unatoč tome što su selu tek dva stanovnika slavio se seoski blagdan Sv. Vinka. Oživjela je vinska cesta. Došli su u Starce žitelji petrovoselskog kraja, a bilo je tu Novogradiščana i Brođana. Nisu svi mogli stati u kapelicu sv. Vinka gdje je svetu misu služio velečasni Antun Prpić. Molilo se za rodnu godinu, vinogradarsku i voćarsku, ali i plodna ratarska polja. Posvećeni su i orezani i prvi trsovi, tradicionalno okićeni kobasicama i slaninom. Iz vinograda Vladimira Plavca tradicionalno se oglasio i top mužar.

 

Turistička zajednica i općina Staro Petrovo Selo i ove su godine, da bi bolje prijale kuhane kobasice i kuhano vino, doveli tamburaše „Satira“ iz Davora. Igralo se kolo i orila pjesma petrovoselskim gorjem.

 

U očekivanju dobre vinogradarske godine zadovoljan je bio i Vladimir Plavac, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“. Ponosan je na vinogradarsku tradiciju svoga djeda i oca, koju je nastavio. Zadovoljan je što su na petrovosleskom gorju posljednjih desetak godina šikare i zapušteno zemljište pretvoreni u vinograde i voćnjake.

Related Post