VJERSKO SLAVLJE

728 0

OKUČANI, 9. listopad 2015. – Blagdan Kraljice Presvete Krunice i u Okučanima je proslavljen na svečan način. Nakon molitve krunice i sv. Mise u kapelici “Sv. Marije De Mattias” pri Domu za stare i nemoćne “Dragi bližnji,

koji je u vlasništvu časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove, velik broj časnih sestara, koje su došle iz Banja Luke, Nove Topole, Bosanske Gradiške, Zagreba, Novske i drugih mjesta iz Hrvatske i vjernika se je uputio sa zapaljenim svijećama do kapelice i kipa Gospe Lurdske. Svečani čin blagoslova, koji je i predmolio misno slavlje je obavio okučanski župnik fra Mario Radman u nazočnosti gornjobogićevljanskog župnika fra Ive Brezovića.

Nakon toga, voditeljica Doma “Dragi bližnji” s. Cecilija Milković je sve nazočne pozvala na domjenak koji su sestre upriličile za ovu svečanost.

Razloga je doista bilo za slavlje, jer upravo na današnji dan 1879. godine iz Austrije su prve Klanjateljice došle u Banja Luku.

Nakon nekoliko godina, 1889. je, ovaj isti kip je bio postavljen u centru velikog kompleksa samostana sestara Klanjateljica Krvi Kristove nazvan “Nazaret” u Banja Luci. Bilo je to omiljeno mjesto molitve i okupljanja školskoj djeci i mještanima sve do 1949. godine, kada su sestre protjerane, a komunističke vlasti oduzele sve to i pretvorili u današnju vojarnu “Kozara”. Nešto prije, kip je razbijen. Komadiće kipa sakupila je jedna članica zajednice sestara koja ga je vjerno spojila i obnovila. Kao takav bio je u kapelici u selu Vujnovići, župa Petrićevac, gdje su vjernici, znajući njegovu povijest i dalje emotivno i pobožnošću bili vezani za kip. Nakon zadnjeg rata prenesen je u privremeni bogoštovni prostor župe Petrićevac. Bio je već u vrlo derutnom stanju. Prije 4 godine zajednica Klanjateljica je kip preuzela kao povjesnu baštinu te ga potpuno obnovila.

Ovaj kip ima svoje povjesno značenje, jer je vezan s Banja Lukom, kolijevkom Zajednice i narodom među kojima je prisutna i kojem služi dugi niz godina.

Stradanje i premještanje kipa na simboličan način predstavlja Marijno dijelenje sudbine s narodom kojeg ona zagovara i prati.

Obnovu kipa uz sestre Klanjateljice novčano je pomogla općina Okučani i Brodsko-posavska županija.

Related Post