XVIII. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA

691 0

REŠETARI, 20. rujna 2015. – Nakon prijepodnevnog susreta mladih pjesnika s učenicima osnovnih škola iz zapadnog dijela Brodsko-posavske županije, sa hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske i učenicima iz Rumunjske i Makedonije,

te promocije VIII. zbornika mladih pjesnika, poslije podne i navečer su održana središnja događanja na ovogodišnjeg XVIII. Rešetaračkog susreta pjesnika. Organizator, Književno-likovno društvo Rešetari okupilo je ove godine osamdesetak pjesnika iz desetak država.

Prof. Ivan Slišurić i prof. Đuro Vidmarović promovirali su ovogodišnji XVIII. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika u kome je zastupljeno 279 pjesnika.

Općinski načelnik Zlatko Aga organizirao je tradicionalni prijem za pjesnike, organizatora i njegove goste. Predstavio je Općinu Rešetari i govorio o naporima koji se ulažu kako bi se unaprijedio život stanovništva u svim naseljima u općini i te promjene vidjeli, kako je kazao, svi oni koji svake godine dolaze u Rešetare na Rešetaračke susrete pjesnika.

U Galeriji „Petrović“ načelnik Zlatko Aga otvorio je likovnu izložba povjesničarke umjetnosti Ankice Bjelice iz Crne Gore, rođene Rešetarčanke. Predstavila ju je Manda Bunjevac, također Rešetarčanka, koja je s Ankicom, tada Šimatović, išla zajedno u osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i na fakultet.

Središnji događaj ovog jedinstvenog pjesničkog susreta hrvatskih pjesnika izvan Hrvatske bio je njihov nastup i čitanje pjesama u sportskoj dvorani OŠ „Ante Starčević“.

Zahvaljujući KLD Rešetari i njenom predsjedniku Ivanu De Vili, te potpori pokrovitelja i ove godine se u Rešetarima okupio impozantan broj hrvatskih pjesnika koji diljem svijeta žive izvan Hrvatske. Do ove godine u Rešetare su došli pjesnici iz 66 država. Kako je napisala Desanka Matijević „ …Pjesma stanuje u Rešetarima i zato je to mjesto tako moćno i jedinstveno u svojoj ljepoti i trajanju.“

 

Related Post

OŠ ANTE STARČEVIĆ REŠETARTI

Autor - 26/11/2014 0
REŠETARI, 26. studeni 2014. – Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti Osnovna škola Ante Starčević je bila domaćim mladeži Crvenog…