Za 9,5 milijuna eura Turci kupili Banku Brod

647 0

SBplus

Süzer grupa iz Turske preuzima 87 posto glasačkih prava Banke Brod nakon čega će uložiti još najmanje 20 milijuna eura u rast i razvoj banke

SLAVONSKI BROD 14. srpanj 2011. – U SRIJEDU 13. srpnja 2011., Savjet HNB-a odobrio je turskom Eksen holdingu Anonim Şirketi iz Istanbula stjecanje

kvalificiranog vlasničkog udjela koji čini više od 50 posto udjela u kapitalu Banke Brod iz Slavonskog Broda. Suglasio se također da se za predsjednika uprave te banke imenuje Arsen Kantarci. Nakon odobrenja HNB-a Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) u desetak dana trebalo bi tehnički provesti transakciju i preknjižiti vlasništvo nad dionicama.

Time je, kako je već ranije pisao Poslovni dnevnik, završen posao kojim je nakon neuspješnih pokušaja prošle godine, turski kapital ušao u domaći bankarski sektor. Turska Süzer grupa završila je pregovore o preuzimanju Banke Brod i za 9,5 milijuna eura preuzet će većinski paket banke, što podrazumijeva 87 posto glasačkih prava na Skupštini, a za što je već potpisan ugovor. Süzer grupa potom se obvezala uložiti još 20 milijuna eura u razvoj i rast banke.

S aktivom do 532 milijuna kuna krajem ožujka i devet poslovnica, Banka Brod uspjela je zauzeti 0,13 posto tržišta. U prvom tromjesečju 2011. godine banka Brod je imala 1,3 milijuna kuna bruto dobiti. Predsjednik Uprave Banke Brod i jedan od dioničara Zdenko Vidaković nakon završetka akvizicije i upoznavanja novih vlasnika s detaljima poslovanja povući će se s čelne pozicije banke u kojoj je od njezinih početaka 1998. godine.

Konglomerat Süzer u svojem portfelju ima građevinski biznis, maloprodaju, financije, turizam i energetiku. U vlasništvu Süzera je hotel Ritz Carlton u Istanbulu, kao i franšize američkih lanaca brze hrane Kentucky Fried Chicken te Pizza Hut. U Turskoj je Süzer vlasnik Kent leasinga i Kent factoringa, a bili su vlasnici i Kent banke koju je 2001. tamošnji fond za osiguranje depozita (TMFS) nacionalizirao i preprodao za vrijeme krize. Turski Vrhovni sud zapljenu banke ocijenio je nelegalnom i naredio njezin povratak Süzeru. Upravo je bankarstvo sektor koji grupacija želi ojačati.

Na koji će način turski kapital razvijati Banku Brod ostaje nam za vidjeti, ali se nadamo kako će ova akvizicija pomoći prije svega brodsko-posavskom gospodarstvu da se kvalitetnije nosi sa ekonomskom krizom u Hrvatskoj.

 

Vodeći ljudi Süzer grupe – Mustafa Süzer, H.Serhan Süzer, Ali Baran Süzer,… (Foto: suzer.com) 

Related Post

ATLANTIC GRUPA

Autor - 27/11/2014 0
ZAGREB – Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarila 3,8 milijardi kuna prihoda od prodaje što predstavlja…