Započeli 20. Međunarodni sportski susreti invalida„Bljesak 2019”

1447 0

SLAVONSKI BROD, 27. travnja 2019.Pokaznom utakmicom košarke u sportskoj dvorani SD “Brod” započeli su 20. Međunarodni sportski susret iinvalida „Bljesak2019”  na kojima sudjeluje 250 sportašaizčetirizemlje – BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Događanje se održava u spomen na 24. godišnjicu pobjedonosne vojnoredarstvene akcije „Bljesak“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda.

Natjecanja u košarci u kolicima, sjedećoj odbojci, boćanju i šahu koja se odvijaju danas i sutra u SD “Brod”, OŠ DragutinTadijanović, OŠ IGK i u prostorima HVIDRA-e, otvorio je pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara i podsjetio da je akcija Bljesak bila jedna od presudnih bitaka Domovinskog rata, a da su danas ovakva okupljanja važna da se branitelji pokrenu kroz sport i bolje se osjećaju u društvu.

Okupljenima se obratio Hrvoje Andrić Dogradonačelnik Slavonskog Broda te naglasio kako je organizacija sportskih susreta osoba sa invaliditetom već godinama na visokoj razini.

To su očito prepoznale ekipe koj edolaze iz susjednih zemalja, pa sada imamo impozantan bro jsudionika. Vjerujem da odnose lijepe uspomene I iskustva Iz našega grada”.

Istaknuto je I kako u okviru Sportskih saveza osoba sa invaliditetom u Slavonskom Brodu ima čak 18 udruga koje dobro rade što se vidi po vrhunskim sportskim rezultatima koji se postižu u odbojci, košarci, tenisu, boćanju I drugim sportovima.

Ovogodišnji sportski susreti osim promicanja sporta za  cilj imaju potaknuti osobe sa invaliditetom na aktivnost, odnosno na uključivanje u   sportske klubove bilo rekreativno ili iprofesionalno kako bi kroz stjecanje raznih kompetencija I socijalnuin  povećali kvalitetu života.

Brojna istraživanja pokazuju da bavljenje sportom ima za posljedicu pozitivne pomake za sve bez obzira koju vrstu invaliditeta imaju. Sport ima svrhu osnaživanja, pojedinci preuzimaju kontrolu nad svojim životom, ujedn formiraju svoj identitet, a ne I najmanje bitno stječu motoričke kompetencije čime dobivaju maksimalno moguću neovisnost unutar granica svojih funkcionalnih sposobnosti”, istaknuo je Igor Ograjšek, predsjednik organizacijskog odbora 20. međunarodnih. susreta invalida Bljesak I dodao da u svijetu najmanje 10 posto populacije ima neki oblik invaliditeta, a u Hrvatskoj 12 posto, no u svijetu se veći broj osoba sa invaliditetom bavi sportom, a u Hrvatskoj tek dva posto.

Stoga šaljemo jo šjednom poseban pozi vosobama s ainvaliditetom da nazoče današnjem I sutrašnjem sportskom spektaklu  I inspriraju se za bavljenje sportom te tako naprave dodatni korak prema podizanju kvalitete svog života”, zaključio je Ograjšek.

Na međunarodnom turniru košarke nastupa šest momčadi (PTE „PECH“ –Mađarska, KKI „MARIBOR“ – Slovenija, KKI „GRADAČAC“ -BiH, KKI „VARAŽDIN“ – Varaždin, KKI „BROD 2“- domaćini, KKI „BROD“- domaćini). Na turniru u sjedećoj odbojci nastupa devet momčadi (REPREZENTACIJA HRVATSKE, IOK „ZAVIDOVIĆI“- BiH, KSO KNIN 95“-Knin, OKI „NOVSKA“- Novska, SKISO SINOVI BOSNE –BiH, OKI „SPLIT“- Split, ŠIOK „HVIDRA OSIJEK -Osijek, KISO „HRABRI“ – Zagreb, OKI „MARSONIA“- domaćini), a naturniru u boćanju 11 momčadi (BKOSIIŽ „ISTRIJANA“-Pula, BKOSI „PULAC“-Rijeka, BKOSI DDZ „ŽELJKO KLEPAČ“ URIHO – Zagreb, BKCPO „ZAGREB“ – Zagreb ,BK „NADA“ –Požega, BKI „LASTAVICE“ –Đakovo, BKOI „OSJEČKI-OSMIJEH“ – Osijek, – – BKCDP „VARAŽDIN“ – Varaždin, BK CPD „SVETI DUJE“ – Split, BKOSI „MARIJAN DOBRINČIĆ“ – V. Gorica,  BK „DAN“ – domaćini).

U prostorima HVIDRA-e Slavonski Brod organizira se i turnir u šahu.

Related Post

Autor - 12/07/2018 0
U subotu, 14. srpnja, u Slavonskom Brodu će se održati besplatni dermatološki pregled koji dm organizira u sklopu inicijative “Sunce…