120. OBLJETNICA DVD NOVA KAPELA / BATRINA – Blagoslovljena nova zastava dar kumova Branka i Mirjane Zubović (FOTO)

1120 0

NOVA KAPELA, 5. Svibanj 2011. – Sinoć je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli velečasni Đuro Cvitić posvetio novu zastavu DVD Nova Kapela-Batrina, dar kumova Branka i Mirjane Zubović. Zastava je posvećena u nazočnosti kumova, vatrogasaca Vatrogasne zajednice Nova Kapela i župljana koji su bili na misi. – Na blagdan sv.

Florijana okupili smo se u ovoj župnoj crkvi da izrazimo zahvalnost svom zaštitniku, zaštitniku vatrogasaca sv. Florijanu. Mi koji se često bavimo i opasnim poslovima imamo puno razloga zahvaliti se zaštitniku za godinu koja je prošla, a u kojoj nije bilo stradalih, a ni ozlijeđenih. Svim vatrogascima VZO Nova Kapela, ovdje nazočnima, čestitam Dan vatrogasaca i zahvaljujem na odazivu, kako za potrebe pomoći potrebitima, tako i na ovaj svečani čin.

Današnjim činom, blagoslovom naše nove zastave započinjemo obilježavanje 120-te obljetnice postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Kapela-Batrina. Dužni smo to svima koji su bili prije nas. Moramo se prisjetiti i zabilježiti njihova imane, njihov rad i odricanje. A bio je to velik rad s puno truda i upornosti. Da nije tako zar bi društvo preživjelo tri strašna rata i pet državnih uređenja.

Kao i davne 1907. godine ovdje smo da odamo poštovanje staroj i damo obećanje novoj zastavi. Uz to mi danas odajemo zahvalnost donatorima zastave, poštovanoj obitelji Branka i Mirjane Zubović, koje molimo da budu kumovi zastave, pa neka njihova imena budu za dugo godina zabilježena na lenti zastave – kazao je predsjednik društva Ivan Prpić i zamolio velečasnog Đuru Cvitića da tijekom mise posveti zastavu.

U hvale vrijednoj obljetnici o radu ovog društva još ćemo pisati. Bila je ovo prva od nekoliko manifestacija obilježavanja 120. obljetnice. Blagdan sv. Florijana i posveta zastave iskorišteni su i kao prigoda da se uruče diplome vatrogasnoj mladeži iz društva VZO Nova Kapela. Prošli su obuku i pripreme za vatrogasnu mladež. Polagali su psimeni ispit koji ostaje u arhivi društva kao svjedočenje o njihovom početaku vatrogastva. Upisati će se u matične knjige kao vatrogasnu mladež i počima im teći vatrogasni staž.   

DVD Nova Kapela Batrina za Dan općine prirema izložbu starih vatrogasnih šprica i opreme. Centralna prosla održati će se 27. i 28. kolovoza . Svečana sjednica, podjela odličja i promocija vatrogasne monografije koju priptrema Ivan Prpić, održati će 27. kolovoza, a 28. kolovoza će bti vatrogasni dan kada će doći gosti, dodijeliti će se vatrogasna odličja i održati vatrogasna vježba i mimohod.

 

Vatrogasna mladež Magić Mala

Vatrogasna mladež Bili Brig

Vatrogasna mladež Nova Kapela / Batrina

 

Related Post

„20. ANTUNOVO U BATRINI“

Autor - 23/06/2013 0
BATRINA – U subotu, 22. lipnja, u organizaciji KUD-a „Šokadija“, u Batrini je održana tradicionalna, 20. po redu manifestacija „Antunovo…

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 29/09/2013 0
NOVA KAPELA, 29. rujna 2013. – Općinski načelnik Ivan Šmit i Krešimir Krizmanić direktor tvrtke „Projekt inženjering“ d.o.o. Požega potpisali…