15 godina rada Tima za psihosocijalnu pomoć: RIJEŠAVALI IH RATNIH TRAUMA

1287 0

NOVA GRADIŠKA, 13. travnja 2010. – Obilježavanje 15. obljetnice rada Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata bila je prigoda da se zbroje brojne aktivnosti koje je 21 stručni djelatnik Tima, s entuzijazmom i senzibilitetom za probleme, proveo s svim kategorijama ratnih stradalnika.

 

  20.117 intervencija

 Brojka od 20.117 intervencija, koju je prezentirajući petnaestogodišnje aktivnosti kazala voditeljica Tima mr.sc. Ljiljana Lukačević, podatak je koji najviše govori o velikom angažiranju psihijatara, psihologa, socijalnih radnika, pedagoga, defektologa, pravnika i drugih članova Tima u provođenju nacionalnog programa psihosocijalne pomoći. Istaknimo da je novogradiški Tim prvi u Hrvatskoj počeo provoditi program pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. To su na novogradiškom području, uz branitelje, bili roditelji i udovice poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja izbjeglice iz Vojvodine i BiH, prognanici iz Vukovara, civilne žrtve rata. Brojne posjete domovima stradalnicima, dječje pedagoško-psihološke radionice, terapijske radionice i grupe obavljao je Tim na čijem je čelu sve vrijeme kao voditeljica bila mr. sc. Ljiljana Lukačević. Svih petnaest godina u Timu su bili i profesorica pedagogije Mira Linjaković, pravnik Mario Žakić i socijalni radnik Slavko Pavlović. Predstavnici udruga proisteklih i Domovinskog rata zahvali su na pruženoj potpori u rješavanju problema, branitelja, članova njihovih obitelji, prognanika i izbjeglica. Zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, uz pohvale naglasila je i potrebu da se i dalje treba boriti protiv ratnih trauma koje još uvijek nisu izbrisane.

   Zahvale i priznanja

  Tim je dobio brojna priznanja, od zahvalnica i priznanja povjerenika Vlade RH za općinu Okučani i braniteljskih udruga, Ministarstva branitelja i MOBMS, do Medalje Grada Nova Gradiška i Plakete Brodsko-posavske županije. Članovi Tima primili su i osobna priznanja. Kako je istaknuto najveće priznanje im je osmijeh na licu korisnika njihovih usluga i međusobno povjerenje koje su izgradili na posttraumatskom putu unutar Tima i stradalnika Domovinskog rata. – Na tom smo putu postali više od profesionalnih pomagača. Postali su prijatelji – kazala je mr. Sc. Ljiljana Lukačević.

Related Post

UZ DAN POLICIJE

Autor - 30/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 30. rujna 2013. – Obilježavanje Dana policije održano 25. rujna 2013. godine u Okučanima bila je prigoda da…

SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE

Autor - 21/02/2014 0
Veoma značajnim za budući rad Ogranka MH Miroslav Prpić smatra uključivanje mladih i novogradiških intelektualaca NOVA GRADIŠKA, 21. veljače 2014.…