1575 0

Koprološka pretraga ili pretraga fecesa na parazite, koristi se za otkrivanje parazitarnih iliti invazijskih bolesti čiji su uzročnici lokalizirani u probavnom sustavu ili organima koji su prirodnim kanalima vezani uz probavni sustav.

 

U fecesu se mogu naći vegetativni ili cistični oblici protozoa, jajašca parazita,odrasli i razvojni stadiji helminata te dijelovi parazita (gravidni članci trakavice).

 

KOPROLOŠKA PRETRAGA MOŽE BITI:

a) MAKROSKOPSKA

Parazitarne elemente možemo uočiti golim okom

b) MIKROSKOPSKA

Kvalitativna metoda – određuje približan broj parazitarnih elemenata u 1g fecesa

Kvantitativna metoda – utvrđuje se prisutnost parazitarnih elemenata i vrste parazita


KVALITATIVNA MIKROSKOPSKA KOPROLOŠKA PRETRAGA:

1) METODA BEZ KONCENTRACIJE PARAZITSKIH ELEMENATA

Brze su i jednostavne metode koje su prikladne za terensku izvedbu ili mogu poslužiti kao orjentaciska metoda u veterinarskoj ambulanti.

Nepouzdane su jer se kod uzimanja uzorka uzima mala količina fecesa, pa kod slabijih invazija nalaz može biti lažno negativan.

 

Metoda bez koncentracije parazitarnih elemenata obuhvaćaju:

a) NATIVNI PREPARATI – mala količina fecesa stavlja se na predmetnicu, zatim se kapne kap vode, uklone se krupnije čestice sa fecesa, pokrije se pokrovnicom i promatra pod mikroskopom.

b) ANALNI I PERIANALNI BRIS – ljepljiva traka lijepi se oko anusa, nakon toga prilijepi se za predmetnicu i zatim mikroskopira.

c) METODA PO VAJDI – koristi se za nalaz ličinaka plućnih vlasaca kod preživača pa ju ovom prilikom neću opisivati.

 

2) METODA S KONCENTRACIJOM PARAZITSKIH ELEMENATA

Ove metode obuhvaćaju:

a) METODU SEDIMENTACIJE – temelji se na principu da se jajašca i ostali parazitarni elementi zbog svoje težine talože na dnu ukoliko su suspendirani u specifično lakšu tekućinu.

b) METODA FLOTACIJE – temelji se na fizikalnoj pojavi da jajašca u specifično težoj otopini isplivaju na površinu. Kao flotaciona tekućina koristi se zasićena vodena otopina natrijeva klorida ili magnezijeva sulfata.

Ovim metodama možemo pronaći jajašca Ascaridae, Strongilidae, Kokcidiae, Oociste…

Ovisno koju metodu smo koristili koristi se ili talog (natant) koji seizlije u petrijevu zdjelicu te promatra pod mikroskopom ili se koristi supernatant(otopina iznad taloga iliti natanta),a nju pak uzimamo pomoću kapaljke i nakapavamo ju na predmetnicu,pokrijemo pokrovnicom i mikroskopiramo ili izlijemo u petrijevu zdjelicu i mikroskopiramo.

Ove metode najčešće koristimo za pretragu fecesa kunića, peradi, pasa i mačaka.

Sumnjate li da Vaš ljubimac ima crijevne parazite? Obratite se svom veterinaru koji će Vas pravilno informirati koji korak u sprječavanju ćetepoduzeti,jer nezaboravite–neki od crijevnih parazita prenose se i na ljude pa zdrav ljubimac znači i sigurnost za vlasnika!

Related Post

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…

MEGABAKTERIOZA KOD PAPIGICA

Autor - 17/05/2012 0
Megabakterioza je naziv za gljivičnu infekciju želudca ptica.To je akutna gljivična infekcija uglavnom neizlječiva i u poodmaklom stadiju smrtonosna (sindrom…

UPALA VANJSKOG ZVUKOVODA

Autor - 04/05/2012 0
Upala vanjskog zvukovoda je po definiciji je upala epitela horizontalnog i vertikalnog kanala uha. Vrlo je čest problem kod pasa…

INTERDIGITALNE CISTE

Autor - 14/03/2012 0
Pododermatitis je češći na prednjim nego na stražnjim šapicama. Bolesna koža je otečena, crvena, javlja se eksudat (kao kod hot-spota),…