Da bi se što bolje spriječilo širenje koronavirusa Stožer CZ traži od građana da se pridržavaju smjernica i uputa

1584 0

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih. Radi se o bliskom kontaktu ranije oboljele osobe iz Rijeke.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Italiji, gdje je u odnosu na jučer novih pet smrtnih slučajeva (jučer 29, a danas ukupno 34 umrla) te 566 novooboljelih (1694 oboljela u odnosu na 1128 od jučer) apeliramo na sve naše građane da se strogo pridržavaju preporučenih mjera prevencije vezanih uz higijenu ruku i mjera samoizolacije jer na taj način čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih članova obitelji, suradnika i ostalih građana. Tako u ovim promjenjivim okolnostima u kojima se stanje mijenja iz dana u dan, pomažu očuvanju povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi jer, ukoliko se nastavi ovaj trend s epidemiološkom situacijom u Italiji, razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera kojima će se, između ostaloga, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja. Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Stožer za civilu zaštitu RH uputio je strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture putem Stožera civilne zaštite RH prati sve relevantne činjenice koje se odnose na dnevne migracije, tranzit roba i ljudi iz epidemiološki ugroženih područja te postupa sukladno stručnom mišljenju HZJZ.

Epidemiološka služba i dalje preporuča vozačima koji se nalaze u dnevnim migracijama nužno korištenje zaštitne opreme u svrhu samozaštite.

Zadaća Stožera civilne zaštite RH je da, u situaciji kada je Svjetska zdravstvena organizacija podigla globalni rizik na vrlo visok, učini sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitili stanovništvo, a poglavito kroz onemogućavanje širenja virusa i kroz prekid lanca infekcije putem kontrole dolazaka u zemlju. Kako bi se što bolje spriječilo širenje novog koronavirusa unutar RH svi građani moraju biti dobro informirani o simptomima bolesti i pravilnom postupanju.

Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih niže navedenih smjernica i uputa koje svakodnevno ažuriramo i objavljujemo na web stranicama.

 
Ponavljamo upute za građane:

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Related Post