Akademski slikar Željko Subić darovao Gradskom muzeju 64 djela

2235 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 22. prosinac 2019. godine. – Bilo je 20. prosinca u Gradskom muzeju Nova Gradiška puno zadovoljstva. Zadovoljna je bila ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević, ali i akademski slikar Željko Subić, koji je Galerijskom odjelu darivao svoja djela koja, kako je naglasila dr. Mihaljević, uz svoju umjetničku i materijalnu, imaju povijesnu i dokumentarnu vrijednost. Prva je to ovakva donacija Galerijskom odjelu Gradskog muzeja Nova Gradiška. Zadovoljan je i Željko Subić jer je, kako je naglasio, svoja likovna djela i originalne dokumente darovao svome gradu i Muzeju gdje će biti kvalitetno čuvana i dostupna javnosti.
– Ova darovnica našeg akademskog slikara Željka Subića došla je u najljepše, blagdansko vrijeme. Ono što posebno moram istaknuti je da imamo 64 djela različitih ciklusa, a u darovnici su osobni originalni dokumenti, njih 27. Zahvaljujem se našem slikaru na darovnici i na načinu kako je osmišljena. Uz slike vrijedni su to plakati, obiteljske fotografije, od djetinjstva do školovanja i kolega sa akademije putem kojih možemo pratiti njegov radni i životni put – kazala je ravnateljica Muzeja Marija Mihaljević, zahvaljujući autoru koji je svoj životni vijek proveo u Novoj Gradiški.
-U Novoj Gradiški sam proveo 64 godine i isto toliko djela sam darovao Gradskom muzeju. To je dar svim ljudima koji žive na ovom području. Moja će djela postati dostupnija ali i adekvatno i kvalitetno čuvana. Davne 1966. godine sam imao prvu izložbu u Gimnaziji Nova Gradiška, a posljednja, retrospektiva izložba bila je povodom 40 godina moga rada bila je 2008. godine – rekao je akademski slikar Željko Subić, govorio o svom stvaralaštvu i promišljanjima, prisjetio se studentskih dana i ateljea koji je s Antunom Maračićem i još nekoliko mladih, za slikarstvo talentiranih ljudi, dijelio u „Starom zatvoru“.

O autoru:
Željko Subić rođen je 14. travnja 1949. u Osijeku. Najranije djetinjstvo proveo je u Erdutu, Začretju i Petrinji. Od 1956. godine živi u Novoj Gradiški, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij likovnih umjetnosti završio je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a 1976. godine diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Sarajevu u klasi poznatih slikara I. Mujazinovića i M.Berbera. Nakon završetka školovanja vraća se u Novu Gradišku.

Related Post

IZLOŽBA U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Autor - 05/12/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 5. prosinac 2015. – Sinoć je u prostoru Turističke zajednice Nova Gradiška gradonačelnik Željko Bigović otvorio izložbu Godišnjaka…

Priprava za Malu Gospu

Autor - 01/09/2017 0
Autor Višnja Mikić BILI BRIG, 1. rujna 2017. – Vjernici Bilog Briga i župe Vrbova i ove godine pripravljat će…