BANJALUČKA VEČER U OKUČANIMA

1868 0

OKUČANI, 13. kolovoz 2012. – Oko 1500 Hrvata koji su nekada živjeli na području Banjalučke biskupije, a sada u općinama Okučani i Gornji Bogićevci gdje su našli svoj novi dom, okupilo se u subotu u Okučanima.

Došli su i banjalučki Hrvati koji sada žive u Zagrebu. Okupila ih je na „Banjalučkoj večeri“ Hrvatska udruga „Banja Luka“ osnovana u Okučanima siječnju 2011. godine.

 

Bili su tu s njima i njihovi prijatelji Davorci, predvođeni bivšim načelnikom u Davoru Alojzom Jakirčevićem. Davorcima nikada neće zaboraviti dobročinstvo koje su im pružili u kolovozu 1995. godine kada su bježeći ispred srpskog terora spas i sigurnost pronašli dolaskom u Davor. Davorci su bili ti koji su ih preko Save čamcima prevezli u hrvatsku obalu Save u Davor gdje su ih prihvatili mještani i djelatnici i aktivisti novogradiškog Crvenog križa i Centra za socijalnu skrb. U kolovozu 1995. godine preko Save u Hrvatsku je došlo oko 25 tisuća Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa područja sjeverozapadne Bosne. U subotu je bila prigoda da se sjete zavičaja i dana provedenih u rodnom kraju, razgovaraju o sadašnjem životu i druže se.

U župnoj crkvi sv. Vida svetu misu predvodio je fra Mario Radman, novi okučanski župnik rodom iz Banja Luke. Nakon mise nastupio jer KUD „ Matija Antun Relković“ iz Davora.

 

Okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatske udruge „Banja Luka“ Igor Debeljak, Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci, Alojz Jakirčević, bivši općinski načelnik u Davoru, Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Stipo Ojdanić, predsjednik Skupštine Zajednice Hrvata u Banja Luci, Anka Posavac, ravnateljica OŠ Okučani i fra Mario Radman.

 

Igor Debeljak, Predsjednik Hrvatske „Udruge Banja Luka“ i Ivo Serdar u ime udruge uručili su zahvalnice svima koji su pomogli u organizaciji „Banjalučke večeri“.

Related Post