Biskup primio novogradiške branitelje prije njihova hodočašća u Rim

1665 0

POŽEGA – U Biskupskom domu u Požegi, 17. veljače požeški biskup Antun Škvorčević primio je sedmoricu branitelja iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Nove Gradiške koji 1. ožujka ove godine s još dvojicom svojih kolega kreću na pješačko hodočašće dugo 950 km od Nove Gradiške preko Zagreba, Zadra, Splita, Ancone do Rima. Predsjednik Udruge Arsen Granda predstavio je biskupu samu ideju, koja se rodila tijekom dosadašnjih hodočašća branitelja u Vukovar te su odlučili ovom žrtvom o 25. obljetnici međunarodnog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske zahvaliti sv. Ivanu Pavlu II. što je to među prvima učinio, te na različite druge načine, prvenstveno po pastoralnim pohodima Hrvatskoj očitovao svoju ljubav prema hrvatskom narodu. To hodočašće, istaknuo je Granda, želi biti i podsjetnik na sve poginule branitelje, civile, i nestale u Domovinskom ratu koji su se svojom žrtvom ugradili u temelje naše Domovine.

Branitelji su još biskupa izvijestili o pripravama koje su proveli za hodočašće i pomoć koju su im pri tom pružila veleposlanstva Hrvatske pri Svetoj Stolici i pri talijanskoj Državi, te da se posebno raduju susretu s papom Franjom na generalnoj audijenciji na završetku njihova četrdesetodnevnog hodočašćenja. Pokazali su biskupu i darove koje će Papi uručiti: posebno izrađeni drveni predmeti i slavonsku narodnu nošnju.


Biskup je podsjetio branitelje kako je njihova plemenita zamisao povezana s velikom žrtvom koja uvijek donosi neki plod što su ponajbolje iskusili upravo oni u Domovinskom ratu. Istaknuo je kako može netko i obezvrijediti njihovu žrtvu ili pak podcijeniti, ali ona ne ovisi o tome što će netko reći, već koliko se pojedinac kroz tu žrtvu ulaže neku vrijednost te u njoj pronalazi smisao. Osobito je naglasio kako mu je drago što branitelji hodočaste u Rim kao svojevrsna prethodnica našem Biskupijskom hodočašću prigodom 20. obljetnice Biskupije koju je utemeljio Sv. Ivana Pavao II., kazavši da njihovo putovanje možemo gledati kao sastavni dio našega biskupijskog duhovnog dinamizma. Potaknuo ih je da poput brojnih hrvatskih hodočasnika tijekom stoljeća na ovom putu budu tražitelji Božjeg lica, nastavljajući na neki način povijest hrvatskog hodočasničkog bogotražiteljstva, koje spominje i Dante Alighieri u svojoj Božanstvenoj komediji.
Branitelji su potom predstavili plan puta te kako se od samih početaka razvijala ideja njihova hodočašća u Rim. Ujedno su predstavili djelovanje same Udruge te upoznali biskupa s planovima o daljnjim svojim aktivnostima, od pisanja dnevnika koji će kasnije biti objavljen kao uspomena na navedeno hodočašće do dokumentarnog filma pod naslovom „Milijun koraka“ koji će donijeti prikaz cijelog hodočašća, od prvog do zadnjeg koraka.
Biskup je braniteljima uručio krunice, podsjetivši ih na važnost duhovne dimenzije hodočašća, koje je usmjereno na poniranje u dubinu vlastitog bića, susret sa samim sobom i s Bogom po molitvi i žrtvi. Branitelji su se zahvalili biskupu za susret, istaknuvši kako im puno znači što je našao za njih vremena i primio ih na razgovor, ali i na riječima ohrabrenja koje im je uputio. Susret je završio zajedničkom molitvom i blagoslovom za sve sudionike hodočašća.

(Autor Požeška bniskupija)

Related Post