BURZA RADA

2648 0

NOVA GRADIŠKA, 14. ožujak 2013. – Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje novogradiško područje po nezaposlenosti u posljednjih godinu dana prednjači u Brodsko-posavskoj županiji. U ispostavi Nova Gradiška u veljači je 5641 osoba tražila posao.

U odnosu na veljaču 2012. godine nezaposlenost je povećana za velikih 9,8 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih povećan za 2,4 posto. Podaci su to koji govore da nema oporavka gospodarstva i novog obećavajućeg zapošljavanja. Krvnu sliku nezaposlenosti donekle će popraviti javni radovi na kojima će se u ožujku u Novoj Gradiški zaposliti stotinjak osoba. To zapošljavanje je, međutim, više kratkotrajna socijalna mjera prema dugotrajno nezaposlenim osobama, a ne pokazatelj gospodarskog oporavka.

 

Usporedbe radi navedimo da je u istom razdoblju u brodskoj ispostavi broj nezaposlenih povećan za 6,7 posto, a u prethodnom mjesecu za 1,5 posto. U Brodsko-posavskoj županiji u veljači 2013. godine nezaposlenost je povećana u usporedbi s prethodnim mjesecom za 1,7 posto, dok je u usporedbi s istim mjesecom 2012. godine povećana za 7,1 posto. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za cijelu županiju potvrđuju teško gospodarsko stanje, a podaci iz Trgovačkog suda da će ono biti još i gore jer je sve više malih poduzeća i obrta u stečaju ili postupku likvidacije.

 

Iako je u okučanskoj ispostavi HZZ-oa u veljači evidentirano 1378 nezaposlenih osoba, što je puno, usporedni podaci sa nezaposlenošću u županiji su svjetlo na kraju tunela. U Okučanima je, naime, odnosu na veljaču 2012. nezaposlenost povećana za samo 0,3 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih povećan za 0,5 posto. Razlog tomu je zapošljavanje Okučanaca na rekonstrukciji željezničke pruge.

Dodajmo da je u veljači 2866 nezaposlenih osoba ili 14,8 posto od ukupnog broja nezaposlenih koristilo novčanu naknadu, od toga 1965 osoba u Brodu, 836 u Novoj Gradiški i 65 osoba u Okučanima.

Related Post