“ČETVRTI LET S GAVRANOM” : Predstavljena Knjiga odabranih komedija

1237 0

Autorica Ivanka Hedrceg, Radio “Bljesak”

NOVA GRADIŠKA, 30. studeni 2018. – – Predstavljanjem Knjige odabranih komedija Mire Gavrana u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Nova Gradiška završio je 28. studenog ovogodišnji Let s Gavranom. Riječ dobrodošlice okupljenim poklonicima Gavranovog djela uputila je prof. Biljana Dakić ravnateljica Knjižnice te predstavila Sanju Nikčević, teatrologinju, kazališnu kritičarku, redovnu profesoricu u trajnom zvanju i voditeljicu teatrologije Odsjeka za kazlišnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, koja je predstavila Knjigu odabranih komedija Mire Gavrana. Istaknula je na početku njegove ljudske i profesionalne vrijednosti te naglasila kako se Miro Gavran ne povodi trenutačnom modom u kazalištu već kroz svoje komade promovira ljudsku i životnu stvarnost i vrednote.

-Miro Gavarn ne ogovara, pomaže struci i mladima, zahvalan je na svemu što dobije, iskren je, pošten, a takva je i cijela obitelj, supruga Mladena i sin Jakov oboje glumci-naglasila je. Pohvalno se izrazila o organizaciji ove manifestacije u Novoj Gradiški i rekla, među ostalim:” Drago mi je vidjeti da jedna sredina poštuje ljude koji su u njoj stasali. Jer mi živimo u vremenu ironije, u vremenu kritike, “pljuvanja” gdje što bolje “pljuneš” dobiješ više lajkova. Ali to je zapravo destruktivno. A “Let s Gavranom je nešto afirmativno. Afirmira čovjeka koji je odavde potekao i cijeli život piše lijepe stvari o ovom prostoru i o svom djetinjstvu i voli ovaj prostor iz kojega je ponika, tako da je to da ste vi na njega ponosni meni krasno. I to ne da je samo jedna mala oaza pozitivnog u ovom medijskom mraku, koji se kao nosi, nego dajete primjere svojoj djeci da ako živiš jedan život kakav živi Miro Gavran, ima to smisla i nekakve nade”.

O Knjizi odabranih drama u kojoj je ukoričeno njih 15, a počinje s komedijom “Muž moje žene”, koja je njegovu obitelj, prema Mirinim riječima “hranila” dosta dugo vremena te uopće o fenomenu Miro Gavran, Sanja Nikčević je naglasila slijedeće:”Miro Gavran piše priče sa zanimljivim, prepoznatljivim likovima. Piše komade koji su naoko jednostavni, ali su zapravo vrlo, vrlo kompleksni. Zašto? Osim priče i likova koje poznajemo, on uvijek ima i neki mali odmak u toj priči, bilo da je to neki povijesni lik, glumac, umjetnik,…uvijek taj lik ima neki problem u kojemu se mora snaći. U dramskom dijelu to budu tužni krajevi, vrlo često, a u ovim komedijama su tzv. sretni krajevi. To znači da svijet, na kraju dođe ponovno na svoje mjesto jer u njegovim komedijama nisu “bezvezni” problemi premda se često kaže kako je komedija niža vrijednost, podilaženje publici,.. A ne, ne! Komedija je ozbiljna.Komedija i tragedija funkcioniraju kao dvije ozbiljne slike stvarnosti koje i jedna i druga imaju svoju vrijednost. To se vidi i u odjeku djela Mire Gavrana koja putuju po svijetu. U kazalištu moraju biti postavljena djela koja će publika voljeti, s kojima će komunicirati i mora biti nešto u čemu će i glumci uživati. A to su sve Mirini tekstovi. U komedijama moraju bitri rješivi problemi u kojima na kraju dobri budu nagrađeni, a loši kažnjeni. Kroz pozitivne emocije smijeha i radosti te ismijavanja onoga što je loše afirmiramo smisao svijeta jer na kraju komedije vi imate osjećaj da zaista svijet ima smisla. Miro Gavran u cijeloj priči afirmira smisao života jer vidiš i pozitivne primjere u kojima se može izvući iz tog problema, a dobiješ taj jedan osjećam smisla svijeta i života. On piše iz tog osjećaja smisla svijeta i to u nama izaziva to tzv. pročišćenje tih negativnih emocija ili katarzu.To je nešto što je 2 tisuće godina bilo temelj kazališta, a zadnjih 60 se to izbacuje iz “glavne struje” i tvrdi da nije dobro. Miro Gavran je dokaz da je to dobro i da ne trebamo odustati od toga i da je sve ovo što je u današnjoj “glavnoj struji” moda. Dobro, neka i te mode, ali meni je drago da postoji Miro Gavran, koji, s tih nekakvih rubova vraća ono što je uvijek bilo centar. Dobro napisan komad sa zanimljivim likovima, zanimljivom pričom, koji izaziva emocije i afirmira smisao života”.

Miro Gavran na kraju ovogodišnjeg Leta s Gavranom uputio je još jedanput zahvalu organizatorima manifestacije, pokroviteljima ali i Sanji Nikčević, koja je, kako je naglasio, pomogla da njegova djela krenu u svijet.Miro Gavran dobitnik je brojnih uglednih nagrada Iipriznanja, a najnovija je nagrada Hrvatskog glumišta 2018.-kazališni Oskra za najbolju predstavu u cjelini za mjuzikl ‘Byron’.

Treba istaknuti i kako je i ovoga puta doprinos doživljaju Gavranovih djela, interpretacijom nekoliko likova, dala izvrsna Mladena Gavran, također dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a među njima i najnovije za 12 uloga odigranih u monokomediji “Najluđa predstava na svijetu” za koju je dobila godišnju nagradu “Vladimir Nazor.”

Related Post