Uspješno održan i “4. Let s Gavranom”

2267 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio “Bljesak”

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, BPŽ i Grada Nova Gradiška 27. i 28. studenoga održan je 4. Let s Gavranom-književno-kazališni festival posvećen našemu i svjetski poznatom književniku, hrvatskom dramatičaru, romanopiscu, piscu za mlade Miri Gavranu.

IzložbaGavran u letu

Njome je i počeo ovogodišnji kazališnoknjiževni festival, a autorica izložbe je prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta Relković.Prilikom svečanosti otvorenja izložbe I 4. “Leta s Gavranompodsjetila je ukratko na planetarni uspjeh Mire Gavrana najizvođenijeg suvremenog hrvatskog književnika i u Hrvatskoj i u svijetu u proteklih 20. godina. –Djela su mu prevedena na preko 40 jezika, po njegovim dramama i komedijama nastalo je preko 300 kazališnih premijera diljem svijeta što su zaista impresivne brojke, kao što su impresivne i brojke TV i radijskih premijera. Upravo te premijere, što kazališne, što radijske i televizijske bile su inspiracija za kartu na kojoj su prikazane zemlje u kojima su premijerno izvođena Gavranova djela, a koja je zapravo glavni dio izložbe. Željeli smo zorno prikazati

Gavrana u letu”, a na taj način vide se razmjeri Mirinog svjetskog uspjeha. U drugom dijelu izložbe su portreti književnika inspirirani njegovim djelima i emocionalnim bojama kojima je obojao svoje likove, što je za cilj imalo prikazati različita viđenja Mirina lika i djela viđenih očima i stvaralačkim zanosom različitih autora. Svaki od njih je u Miri prepoznao stvaralačke i ljudske osobine i nastala su, prema istom motivu, potpuno različita umjetnička djela. Izloženi su radovi akademskih slikara Tomislava Šilipetra, Mihovila Dorotića, akademskih slikarica Ivane Barišić Tomšić, Vesne Šantak. Novogradiške likovne snage predstavlja prof. Jelena Kovre, a portretnim karikaturama autora Nike Baruna i Nikole Plečka (Nik Titanik) skrenuta je i pozornost na humornu notu kojima Mirina djela obiluju. Autori su mi rekli kako su kroz to slikanje Gavranovih portreta proživjeli svojevrsnu katarzu, a Mirine predstave I djeluju katarzično, a bit će da i Miro, kao motiv, djeluje upravo takoistaknula je prof. Juranović.

Inicijatorica ovoga jedinstvenoga Festivala posvećenoga Miri Gavranu je prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice NG koja je uz najavu sadržaja ovogodišnje dvodnevne manifestacije istaknula i slijedeće:” Doista smo ponosni svi mi djelatnici Knjižnice, i sadašnji i oni u mirovini (Ivanka Kruljac, Marija Ostić koje su radile na Zavičajnoj zbirci i prikupljale sve o našemu Miri Gavranu), kao i umirovljena djelatnica Učilišta Katica Vladetić i bivši ravnatelj Mišo Drlić, na ovu manifestaciju jedinstvenu u Hrvatskoj. Mi smo još 1984. osjetili koliko Miro znači već u tome trenutku i mladima i djeci i odraslima. Tako je 2001. osnovan Fan klub Miro Gavran. Svi smo sretni što je ovo već 4. Let s Gavranom, a odmah ćemo i u pripremu petoga, koji će biti i međunarodnog predznaka, naravno zahvaljujući i pokroviteljima, Ministarstvu kulture RH, BPŽ i Gradu Nova Gradiška”.

Miro Gavran zahvalio je svima koji su organizirali, ali i omogućili da Festival posvećen njegovom djelu traje:”Svi su učinili baš sve da se večeras osjećam iznimno ugodno. Onu veliku kartu s radošću gledam i zahvaljujem slikarima, karikaturistima, ilustratorima koji su se uključili u sve ovo i učinili da to više nije moje, nego vaše i od svih nas. Doista sam istinski zahvalan na svemu ovome što se događa. Drago mi je da je večeras ovdje s nama pjesnikinja i novinarka Jagoda Zamoda izGlorije”, koja ova dva dana radi reportažu o Novoj Gradiški i ovomLetu s Gavranom”, a koja već 20. godina prati sve ono što ja radim i mogu reći da smo se tijekom toga vremena i sprijateljili. Ona će kao i drugi mediji prenijeti sve što se u ovom našemu gradu događa jer je važno da se negdje čuje i sazna da nas i kazalište i književnost povezuju”.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić I tom prigodom zahvalio Miri Gavranu na privilegiji koju imamo time što je potekao iz naše sredine i što joj se vraća i poštuje ju, što o njoj piše u svojim djelima i promovira ju na taj način u svijetu. Podsjetio je i na odlazak predstavnika Grada i Učilišta u Prag u travnju ove godine na Kazališni festival posvećen Gavranu, a time su, kako je istaknuo željeli također pokazati koliko cijene sve što književnik radi i poslali poruku da ima potporu sredine iz koje je ponikao.

Sve o ženama

Naziv je najizvođenijeg Gavranovog kazališnog teksta premijerno igranog diljem svijeta, a ovom prigodom ponovno i na pozornici Doma kulture. Nakon 50 premijera i 3.000 repriza, koje su imale preko 700.000 gledatelja, ova komedija se ponovno igra u Hrvatskoj. Ovoga puta režiju potpisuje Mladena Gavran koja je 2.000 godine glumila u praizvedbi ovoga teksta u zagrebačkom Epilog Teatru.

Prvi puta predstavu je novogradiška publika imala priliku vidjeti 2.000 godine zahvaljujući tadašnjem ravnatelju Miši Drliću, a ovom prigodom, u predstavi o suvremenim ženama u kojoj se humor i emocije na neobičan način isprepliću kroz pet različitih priča uz pomoć atraktivnih glumačkih transformacija, donijele su Lana Gojak, Kristina Krepela, Mirela Videk Hranjec/Katarina Arbanas.

Za djecu i mlade

U sklopu drugoga dana “4. Leta s Gavranom” predstavila se i dječja scena Teatra Gavran lutkarskom predstavom za najmlađe “Doktor od životinjica” (lutke je izradio Jakov Gavran). I ovoga puta domaćinski su pisca dočekali i u njegovoj Gimnaziji gdje su dodijeljena i priznanja učenicima i njihovim mentorima srednjih škola Brodsko-posavske županije za literarne eseje na temu “Let s Gavranom 2018”. Nagrađeni su: Danijel Kulundžija, Eleonora Stipić, Marija Marijić, Lara Mikulić i Monika Madžar. Promovirana je I “Mala knjiga kratkih priča” novogradiških gimnazijalaca. Odabir I uređivanje potpisuje Matea Žilić, knjižničarka Gimnazije NG. Posebnost I ove knjige je u tome što su prve dvije priče autora Mire Gavrana, tada novogradiškog gimnazijalca.

Valja naglasiti kako se pisac susreo i s članovima Fan kluba Miro Gavran u dječjem odjelu Knjižnice, a inače je to jedini Fan klub posvećen jednom živućem piscu,

 

Related Post