CIVILNO DRUŠTVO: Partnerstvo požeškog „Oppiduma“ i „Zvona“ iz Belišća

1446 0

POŽEGA – Znajući kako snažnog civilnog društva, a onda i snažne regije, nema, najprije bez iskoraka iz vlastite sredine, a onda i umrežavanja, Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća, u udruzi „Oppidum“ iz Požege prepoznala je partnera. Dijeleći slično iskustvo djelovanja u civilnom društvu, ali i otvaranja ureda u drugom gradu, vrijednosti i svjetonazore, ekipa „Oppiduma“ izazov je spremno prihvatila.
I mada o njemu, bar na deklarativnoj razini, sve češće i sve glasnije govorimo, pretpostavljajući kako je riječ o nužnom društvenom korektivu, ogromnog značaja snažnog civilnog društva, još uvijek, na žalost, nismo dovoljno svjesni. Stanje na terenu, na sreću, gotovo u svakoj sredini, polako, ali i sigurno, kvalitetom, brojem realiziranih sjajnih aktivnosti, ali i uspješno „odrađenih“ zahtjevnih projekata, počinju mijenjati sve prepoznatljivije udruge. Iako malobrojne, riječ je o organizacijama civilnog društva koje su se uspješno pozicionirale u sredinama u kojima djeluju, educirajući, informirajući, ali i afirmirajući vrijednosti demokratizacije, tolerancije, ali i cjeloživotnog učenja, osnažujući tako i mlade na aktivizam. Udruge su to koje su „dječje bolesti“ odavno od bolovale, sredini u kojoj djeluju ponudile niz sjajnih aktivnosti, mijenjajući tako vlastiti mikrosvemir, raščistile s egom, te, prije svega i prije svih, shvatile kako snažnog civilnog društva, ali i građanski i demokratski snažne regije, nema bez umrežavanja. Udruge poput požeškog „Oppiduma“ i „Zvona“ iz Belišća.
Znajući kako snažnog civilnog društva nema bez snažnih udruga, ali i kako je, za izgradnju istinskog građanskog i demokratskog društva, neophodno kontinuirano ulagati i u vlastiti, kao i u razvoj kvalitete života sredine u kojoj djeluju, požeška udruga „Oppidum“ i Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća, svaka na svojoj strani iste regije, zaključile su kako je vrijeme za iskorak. Jer, samo povezane mogu učiniti više. I mada je, sasvim slučajno, ovaj puta „Zvono“ napravilo prvi korak, zapravo je sasvim svejedno. Važno je kako je ekipa „Oppiduma“ priliku prepoznala i objeručke je prihvatila, ustupajući ured kolegama iz Belišća, osnažujući tako najprije civilno društvo Požege, obogaćujući kulturni, ali i edukativni život vlastite sredine, te, dugoročno, umrežavajući svih pet slavonskih županija.
Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća, posljednjih 14 godina, s puno entuzijazma i stručnosti, vrijedno radi na unapređenju života djece i mladih s poteškoćama u razvoju, te pomoći roditeljima kod uključivanja u sustav socijalne skrbi i odgojno – obrazovni proces, afirmirajući i promovirajući toleranciju prema svim različitostima, rušeći stereotipe i predrasude, radeći, istovremeno na demokratizaciji društva. Ekipa je to koja je samoj sebi postavila visoke ciljeve, jer je, kako piše na službenoj stranici Udruge, odlučila poboljšati kvalitetu življenja i zadovoljiti radne, kulturne i obrazovne potrebe stanovnika Belišća, ali i cijele Slavonije. Iza njih su dva velika, uspješno realizirana projekta – IPIN Volunteer deal i Mreža SOS-net, jedan europski, vrijedan nešto malo više od 100 tisuća eura, te drugi kojim bi Slavonija, dugoročno, trebala kreirati i uspostaviti jedinstvenu mrežu socijalnih usluga na području svojih pet županija – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske, ali i inicirati dijalog među potencijalnim korisnicima, kao i udrugama i institucijama koje socijalne usluge pružaju.
U tijeku je provedba još jednog „mega europskog“ projekta, teškog 144 tisuće eura, usmjerenog na podupiranje integracije nezaposlenih osoba s intelektualnim teškoćama koji su na tržištu rada. Učeći od najboljih, stječući iskustvo provodeći zahtjevne kriterije europskih projekata, članovi Udruge „Zvono“ iz Belišća, na vrijeme su shvatili kako snažnog civilnog društva nema bez umrežavanja, pa odlučili iskoračiti iz vlastite sredine, otvarajući urede u drugim slavonskim gradovima, povezujući se s udrugama sličnih interesa, kvalitete i životnih svjetonazora, stvarajući tako temelje za ravnomjeran razvoj civilnog društva s područja cijele regije. Istomišljenike su, saznali smo od predsjednice „Zvona“, Mire Anić, pronašli u ekipi požeške udruge „Oppidum“, organizaciji civilnog društva sa sličnim projektnim iskustvom, velikim brojem kvalitetnih, uspješno realiziranih aktivnosti u vlastitoj sredini, ali i iskustvu profesionalnog širenja u drugi grad. Nova stepenica razvoja civilnog društva ovog dijela Slavonije može početi… Prvi korak učinili su „Zvono“ i „Opiddum“. Očekujte pravo dobre stvari od njih!
TEKST: Simonida Tarbuk/NGB FOTO: D. Pok

Related Post

Autor - 04/05/2018 0
NOVA GRADIŠKA,  4.  svibnja  2018. – Novogradiščani, ali i svi oni koji se nedjeljom zateknu u našem gradu imati će…