U ČAST BLJESKU I BRANITELJIMA: Nova Gradiška obilježava VRO „Bljesak“ brojnim manifestacijama i događanjima

1379 0

Autor: Franjo Samardžić
Fotografije: Franjo Samardžić, Radio NG

NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2019. – Rijetko koji grad u Hrvatskoj, kao što to čini Nova Gradiška, obilježava Vojno redarstvenu operaciju „Bljesak“. S razlogom. Nova Gradiška je bila na crti bojišnice, u njoj se pripremala obrana i išlo u oslobodilačke operacije okupiranih područja Domovine.
Novogradiščani su svakodnevno bili meta dalekometnog neprijateljskog topništva, a Nova Gradiška je bila i zapovjedno mjesto u VRO „Bljesak“. Novogradiška 121. brigada HV-e branila je Novu Gradišku i išla u oslobodilačke operacije, a 121. pukovnija sudjelovala je u Bljesku i oslobađanju okupiranog dijela zapadne Slavonije.
Kada se prije nekoliko počela obilježavati VRO „Bljesak, organiziranjem prigodnih manifestacija i događanja, i odavanjem počasti braniteljima koji su svoje živote ugradili u temelje neovisne Domovine, svi su dali podršku. Svjedoče tomu brojni građani, ponajprije branitelji, koji sudjeluju u događanjima koja se organiziraju.
Danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana, a potom je u organizaciji Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice počeo Festival čobanca, sada već tradicionalno natjecanje na kojemu je sudjelovala 21 ekipa braniteljskih udruga, udruga civilnog društva i političkih stranaka.
Večeras se održava isto tako tradicionalni koncert „ U čast Bljesku“ na kome će uz orkestar Hrvatske ratne mornarice nastupiti klapa sv. Juraj, a potom i tamburaški sastav „Satir“
Dodajmo da su Novogradiščani jučer, nakon dugo godina, mogli uživati u vještinama boksa. Boksačku reviju organizirali su Grad Nova Gradiška, Turistička zajednica i novogradiški boksači uz potporu Hrvatskog boksačkog saveza.

Related Post