DAN OPĆINE CERNIK: Visoko podignuta ljestvica u stvaranju boljih uvjeta za život u svim naseljima

2504 0

Autor Franjo Samardžić

Svečana sjednica bila je prigoda da se na temelju odluke Općinskog vijeća dodijele općinska priznanja za 2019. godinu. Drenka Šimić, dobitnica je Zahvalnice, a dobitnici povelja su fra Tomica Hruška, Alen Kocić Koc, Helena Bakunić i Antonija Trupinić

CERNIK, 31. svibnja 2019. – Svečano je jučer bilo u Cerniku. Cerničani i stanovnici ostalih naselja u Općini Cernik nizom manifestacijama i događanja obilježavali su Dan općine. Općinsko vijeće i načelnik imali su se čime pohvaliti, a njegov predsjednik Hrvoje Žakić i načelnik Vitomir Žakić govoriti o planovima i projektima čijom realizacijom će se nastaviti unapređivati ukupan život stanovništva u svim naseljima na području općine. Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda da u Cernik dođu brojni gosti i uzvanici, te da se dodijele ovogodišnja priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj općine u raznim oblastima.
Počelo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine i odana im počast jer su svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Domovine Hrvatske. Otvorena je potom izložbe slika i skulptura u franjevačkom samostanu, koji je i ove godine, na čelu s gvardijanom fra. Vjencislavom Janjićem, bio domaćin i ugostio sudionike svečane sjednice Općinskog vijeća.
Sjednica je održana pod predsjedanjem Hrvoja Žakića koji je pozdravio brojne uzvanike među kojima su bili general bojnik i zapovjednik kopnene vojske Siniša Jurković, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk, župan Danijel Marušić, prijatelji iz Općine Sevnica iz Slovenije, zamjenik novogradiškog gradonačelnika Borislav Vidošić, načelnica prijateljske općine Čavle Ivana Cvitan Polić, načelnici općina Rešetari, Jakšić i Okučani, Zlatko Aga, Ivica Kovačević i Aca Vidaković, direktorica Turističke zajednice brodsko-posavske Ružica Vidaković, predstavnici institucija i ustanova, te drugi gosti i uzvanici.

Govoreći o aktivnostima u proteklih godinu dana predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić, govorio je o odlukama i prioritetima značajnim za mještane svih naselja, ističući pritom da je Općina Cernik poslovala pozitivno zahvaljujući dobrom gospodarenju i dobrom planiranju rashoda. Naglasio je da se vodilo računa o ravnomjernom razvoju svih mjesta u općini i da se napravilo puno. Izrazio je zadovoljstvo jer predan rad i ni malo lake zadaće daju rezultate, a jednoglasno usvojeni proračuni govore o sjajnoj suradnji svih članova Općinskog vijeća i načelnika.
Smatra ga je u proteklih godinu dana učinjeno puno, a da su ispred općinske predstavničke i izvršne vlasti odgovorne zadaće koje, uz ostalo, trebaju zaustaviti trend iseljavanja.

-Dvadesetšest godine Općine je u nekim mjerilima jako malo razdoblje. Mi imamo tu čast da sudjelujemo, nakon tisućljetne želje za hrvatskom domovinom, u stvaranju naše budućnosti. Stvaranjem hrvatske države pokazala se opravdanost osnivanja jedinica lokalne samouprave, jer je ona postala žila kucavica razvoja za sva naša naselja. Politikom fiskalnog izravnanja povećana su sredstva te smo u mogućnosti ulaziti u kapitalne projekte i aplicirati ih na EU fondove.
Ljestvica nam je bila visoko zadana, a ja se nadam da smo svi zajedno poboljšali uvjete življenja u općini Cernik, bez obzira u kakvoj je situaciji naša Slavonija – kazao je načelnik Vitomir Žakić i zahvalio na suradnji u ostvarivanju zadanih ciljeva ministarstvima RH, Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Nova Gradiška i općinama novogradiškog kraja.
Govorio je o brojnim projektima koji se provode, ponajprije u oblasti komunalne infrastrukture, a potom u oblasti društvenih djelatnosti, zapošljavanju žena kroz program „Zaželi“, gospodarenju otpadom, a kao jedan od najvažnijih projekata koji se priprema naveo je projekt Strmac koji će uskoro biti spreman za aplikaciju za EU fondove.
Uz ostale, naveo je i projekte visoke vrijednosti. Potpisan je ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni vrijedan 3 milijuna kuna i ugovor za rekonstrukciju i opremanje društvenog doma u Cerniku vrijedan 6,8 milijuna kuna, te projekte za unapređenje infrastrukture i razvoj turističkog potencijala.
Načelnik Vitomir Žakić istaknuo je dobru suradnju s brojnim udrugama koje djeluju na području općine i njihov doprinos u kulturnom i društvenom životu, te afirmaciji Općine Cernik.
Uspješan rad cerničke predstavničke i izvršne vlasti i postignute rezultate pohvali su, naglašavajući dobru suradnju, župan Danijel Marušić i općinski načelnik u Rešetarima Zlatko Aga, koji je govorio u ime nazočnih predstavnika jedinica lokalne samouprave, te brigadni general Siniša Jurković, koji je emotivno govorio o svojoj ranoj mladosti i životu u cerničkom kraju. Dobru suradnju Općine Cernik, i prijateljske Općine Čalve istaknula je njena načelnica Ivana Cvitan Polić.
Svečana sjednica bila je prigoda da se na temelju odluke Općinskog vijeća dodijele općinska priznanja za 2019. godinu. Drenka Šimić, dobitnica je Zahvalnice, a dobitnici povelja su fra Tomica Hruška, Alen Kocić Koc, Helena Bakunić i Antonija Trupinić.
U dvorcu Kulmer prijateljska općina Čavle predstavila je svoju tradicionalnu gastro ponudu, pa su Cerničani i njihovi gosti mogli besplatno kušati palentu kompiricu i grobnički sir. U svečanoj auli franjevačkog samostana predstavljena je monografija Zaklade obitelji Maležević (ZOM). U večernjim satima održana je tradicionalna Cernička ćuptetijada, a potom i kulturno zabavni program za mlade i one malo starije.

Related Post