DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI – Zvršen općinski vodovod, otvoren obnovljeni dom u Dubovcu

1296 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 24. svibnja 2010. – Blagdan Duhova i Dan općine Gornji Bogićevci proslavljeni su nizom prigodnih događanja i manifestacija. Najznačajniji događaji bili su otvaranje vodovoda Smrtć-Ratkovac-Trnava i obnovljene zgrade Društvenog doma u Dubovcu u kome je održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Župan brodsko-posavski Danijel

 Marušić, Katica Mišković, ravnateljica Uprave za regionalnu infrastrukturu u Ministarstvu regionalnog razvoja i Marijan Štefanac, voditelj županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske intergracije istaknuli su velik značaj projekata koje je Općina Gornji Bogićevci na vrijeme pripremila i uspjela osigurati sredstva za izgradnju najznačajnijih objekata komulane infarstrukture i društvene objekate.

– Lijepo je što su danas otvoreni ovi objekti. Naglasio bi da je općina Goprnji Bogićevci, općina s projektima. Koliko je to bitno vidjeti će se 2012. godine, kada novce nećemo moći dobiti ako ne budemo imali projekte. Znam koliko mnogo novaca stoji izrada projekata i probleme koje je ova općina imala. Zato načelniče, na dobrom ste putu i gdje god bude mogla Bordsko-posavska županija će sigurno pomoći – kazao je župna Danijel Marušić, naglašavajući važnost projekta koje je Općina Gornji Bogićevci, uz pomoć županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske integracije znala na vrijeme izraditi.  

 Završen vodovd

 Otvaranje vodovoda u Smrtići znači i završetak posljednje faze izgradnje vodovodne mreže na području Općie Gornji Bogićevci. Radi se o izgrađenom magistralnom cjevovodu u dužini od 3 kilometra i opskrbnom cjevovodu u dužini od gotovo 11 kilometara. Vodovod je u cijelosti završen, ishođena je uporabna dozvola i krenulo se sa izradom kućnih priključaka. Projekt je neprocjenjive vrijednosti za stanovnike ova tri naselja zbog sušnih ljeta, loše kvalitete bunarske vode i presušenja bunara u ljetnom periodu. U ovoj projekt utrošeno je 4,2 milijuna kuna. Projekt su sufinancirale Hrvatske vode sa 1.6 milijuna kuna, MRRŠVG kroz program EIB II sa 2 milijuna kuna, Brodsko-posavska županija sa 150.000 kuna i Općina Gornji Bogićevci sa 450.000 kuna. Opskrba vodom je od životne važnosti za život i ostanak ljudi na ovom području. Ovim projektom završena je vodopskrba svih naselja u općini Gornji Bogićevci. Vodovod su prigodno na upotrebu mještanima dali župan Danijel Marušić i Katica Mišković.  

Obnovljen dom u Dubovcu

 Društveni dom u Dubovcu izgrađen 1968. godine. Devastiran je i zapušten u Domovinskom ratu. Sanacija je izvršena u okviru PSGO programa putem MRRŠVG, odnosno iz darovnice Svjetske banke. Ukupna vrijednost radova iznosi 850.000 kuna, od kojih darovnica Svjetske banke iznosi 500.000 kuna, Županija je dala 30.000, a općina Gornji Bogićevcci 320.000 kuna. Dubovac ima oko 550 stanovnika, velik je interes mladeži za rekreaciju, kulturna i druga događanja, pa će dobro doći mladima, ali i ostalim mještanima. Dom su otvorili Marijan Štefanac i Katica Mišković.  

Svečana sjednica

 Svečana sjednica Općinskoga vijeća održana je pod predsjedanjem Senada Hibića, koji se osvrnuo na protekle lokalne izbore i pobjedu HDZ-e. Pohvalio je i istaknuo rad Vijeća u kome su aktivno sudjelovali i oporbeni vijećnici HSS-a i SDP-a, a sve odluke su donijete jednoglasno.  

Prioritet komunalna infrastruktura

 – Čast mi je i posebno zadovoljstvo što mogu danas, godinu dana nakon moga drugog mandata koji su mi povjerili građani općine Gornji Bogićevci, govoriti u funkciji načelnika o proteklih godinu dana, te tako položiti račune za sve urađeno. Osobno i neskromno smatram da smo napravili velik posao jer niti jedne godine do sada nije istovremeno realizirano toliko projekata. To je rezultat rada, odnosno edukacije, pripreme i kandidiranje projekata, što je omogućilo dobivanje sredstava za njihovu uspješnu realizaciju. U proteklom razdoblju naglasak je bio na izgradnji komunalne infrastrukture što je vidljivo iz današnjeg programa, kojim smo željeli prezentirati urađeno – kazao je na početku svog opširnog izlaganja načelnik Pavo Klarić. Nabrojio je brojne aktivnosti, jer se osim komunalne infarstrukture vodilo računa i o društvenim djelatnostima. Njihovom realizacijom ostvaren je krajnji cilj, znatno su poboljšani uvjeti života stanovništva.

Projekti za budućnost

 – Uz realizaciju spomenutih projekata u prošlih godinu dana nastavilo se sa izradom projektne dokumentacije. Reći ću još par riječi o planovima za predstojeće razdoblje. Prioritet je modrnizacija ulice Podgaj u Gornjim Bogićevcima. Kolnik će se presvući novim asfaltnim slojem i izgraditi pješačke staze. Ovo je jedini infrastrukturni objekt koji nema ovo naselje, a prijeko je potreban zbog školske djece i svih pješaka koji moraju hodati cestom. Prioritet je dovršenje izrade projektne dokumentacije za sistem odvodnje naselja Smrtić (druga faza), a plan je i kandidiranje izgradnje kanalizacije u naselju Kosovac kroz IPARD program. No, u ovim vremenima ovi projekti ovise isključivo o vanjskim financijskim sredstvima, odnosno fondovima bez kojih nećemo moći započeti sa realizacijom.  

Na kraju još želim postaviti pitanje da li je općina Gornji Bogićevci opravdala svoje postojanje? Ovo govorim iz razloga jer sam živio ovdje u nekim drugima vremenima kada se nije ništa moglo izgraditi bez samodoprinosa, kada općina i država nisu nikada imali sluha za potrebe razvoja ruralnih sredina. No, o toj temi bi se moglo puno raspravljati, a ja se još jednom želim zahvaliti Hrvatkoj vladi, ministarstvima, Hrvatskim vodama, Brodsko-posavskoj županiji i svim drugima. Izrađen je glavni izvedbeni projekt sistema odvodnje naselja Dubovac i glavni projekt sistema odvodnje naselja Smrtić-Ratrkovac-Trnava (prva faza). Izrađen je i kandidiran program prekogranične suradnje sa općinom Dobratići iz BiH (IPA natječaj). Program je prošao administrativnu provjeru. Očekujemo pozitivnu ocjenu i spremni smo za realizaciju.  

 Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u relaizaciji naših projekata i dorinijeli da se uspješno okončaju, zahvaljujem svim poslovnim suradnicima, vijećnicima Općinskog vijeća, te djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela i komunalnog pogona na dobroj i plodnoj suradnji – zaključio je načenik Pavo Klarić. Kod spomenika poginulim braniteljima i domoljubima položeni su vijenci i zapaljene scvijeće, a u župnoj crkvi služena je sveta misa. Ni ovaj općinski blagdan nije prošao bez pečenog vola, kultrurno-umjetničkog i sportskog programa.  

Predsjednik Općinskog Vijeća Senad Hibić i načlenik Pavo Klarić uručili su ovogodišnja općinska priznanja. Za doprinos u razvoju i gospodarskom napretku Općine Gornji Bogićevci dobili su ih Upravni odjel za razvoj i europske integracije Brodsko-posavske županije i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.  

 

Related Post

DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI

Autor - 09/06/2014 0
Za humanitarni rad i svesrdnu pomoć u najtežim trenucima progonstva i povratka najveće općinsko priznanje su dobili Franjica i Dragutin…