DAN OPĆINE NOVA KAPELA

1163 0

NOVA KAPELA – U povodu Dana općine Nova Kapela održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili brojni gosti i uzvanici. Iako se sve odvijalo u svečarskoj atmosferi bilo je ozbiljnih razgovora i izjava o suradnji

čiji je cilj unaprijediti ukupan život stanovništva i, kako je istaknuo načelnik Ivan Šmit ukazujući na u posljednje vrijeme velik problem, spriječiti iseljavanje stanovništva. Svečana sjednica bila je prilika da govori o aktivnostima u proteklih godinu dana i problemima s kojima je bila suočena općinska vlast, te planovima za naredni period.

 

Spremno projekata u vrijednosti 20 milijuna kuna

 

-Dan općine je trenutak kad povlačimo crtu, kada gledamo što smo napravili u proteklih godinu dana i što je potrebno napraviti. Okupimo se da razgovaramo i vidimo kako možemo pomoći u interesu boljeg standarda naših mještana, razvitak ove općine, i što je u posljednje vrijeme najveći problem, kako zadržati odlazak stanovništva.

Iako zadnjih godinu dana nije bilo uobičajenih godinu dana u radu bilo koje općine jer su od kolovoza prošle godine krenule pripreme za jedne izbore, završili su izbori i uslijedili pregovori nekoliko mjeseci, pa smo nekoliko mjeseci imali Vladu koja nije funkcionirala, a sada ponovo slijede izbori. Sve se to odražava na rad Općine. Jednostavno nemamo onolike mogućnosti financiranja kolike želimo i ne možemo realizirat sve one projekte koje želimo jer jednostavno ministarstva i sustav nisu funkcionirali na razini na kojoj su trebali. Tu prije svega mislim na program ruralnog razvoja. Imamo spremno projekata u vrijednosti 20 milijuna kuna, ali ih nemamo kome kandidirati. To je bilo najznačajnije u zadnjih godinu dana.

No, nismo spavali, nismo čekali da se sve posloži u Zagrebu, kako volimo reći, već smo zadnjih godinu dana realizirali, ili su u postupku realizacije projekti na području naše općine u ukupnoj vrijednosti od 6 milijuna kuna. Projektiramo kanalizaciju za koju smo od EU dobili 2,5 milijuna kuna, a od Vlade RH 400.000 kuna. Sa 100.000 kuna koje mora dati Općina vrijednost projektiranja kanalizacije za sva naša naselja iznosi 3 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo do početka godine projektiranje završiti.

U projektu javnih radova zapošljavamo 39 žena koje obilaze 300 staračkih domaćinstava u vrijednosti 800.000 kuna. Uređene su nove pješačke staze, kao što je i ona kraj groblja, uređujemo domove, a postavljaju se dječja igrališta. Pomažemo u poljoprivredi. Krenuli smo s pomoći u umjetnom osjemenjivanju krava, sudjelujemo u izobrazbi poljoprivrednika i uređujemo poljske putove. Poduzimamo niz mjera u interesu poljoprivrednika koje sigurno neće znatno unaprijediti našu poljoprivredu, ali nastojimo usporiti i zaustavit njeno propadanje dok, nadamo se, ne dođu bolja vremena.

Ulaganja od šest milijuna kuna u zadnjih godinu dana nije malo i to se itekako vidi. Suradnja s Županijom je jako dobra. Tu prije svega mislim na župana Danijela Marušića koji nam je velika podrška i da on nije na tom mjestu neznam kako bi se ta suradnja odvijala. Naprimjer, u postupku je projektiranje novog doma za starije i nemoćne. U suradnji s Županijom ćemo projektirat novi starački dom za 70 korisnika koji bi za godinu-dvije trebao profunkcionirat. Sjetimo se da se prije dvije-tri godine postojeći dom htjelo zatvorit, iseliti štićenike i zatvoriti radna mjesta. Nismo to dozvolili. Općina je osigurala zemljište i prostorno-plansku dokumentaciju., a župan je sa suradnicima osigurao sredstva za projektiranje. Vjerujem da ćemo zajedno izgraditi novi dom za stare i nemoćne, ne kapaciteta 25 mjesta kao sadašnji, već sa 70 mjesta što će osigurati i nova zapošljavanja medicinskih sestara i pomoćnog osoblja – kazao je načelnik Ivan Šmit.

 

Pohvale načelniku Ivanu Šmitu i općinskoj upravi

 

-Moram istaknuti da imamo jako dobru suradnju . Zahvalio bi se stoga načelniku Ivanu Šmitu na vrlo korektnim odnosima i na velikoj borbi za boljitak općine Nova Kapela. Naravno da ga podržavamo na tom putu jer s vrlo malo novaca , koje nažalost imaju lokalne sredine uključujući i Županiju, želi što više učiniti. Unatoč tomu napravio je puno toga. Racionalno je koristio proračunska sredstva i borio se za dobre projekte u interesu svih stanovnika ove općine. Uvjeren sam da će se i dalje boriti da stanovnici ove općine žive bolje, da se mladi ne iseljavaju. To je teška borba. Svima nama nikada nije bilo potrebno više zajedništva nego sada. Vjerujem da ćemo u toj borbi svi zajedno uspjeti – kazao je župan Danijel Marušić.

 

-Načelnik sa suradnicima jako dobro vodi ovu općinu. Kao zamjenik župana i sada kao saborski zastupnik sam zagovarao, prije svega, ravnomjeran razvoj Županije i Hrvatske i opstanak ovakvog ustroja općina jer su pokazale opravdanost svog postojanja. Na primjeru Općine Nova Kapela, koja se trudi u svakom mjestu nešto izgraditi i nešto napraviti od uređenja okoliša, domova i dječjih igrališta do vitalnih potreba u komunalnoj infrastrukturi. Žao mi je što se zastalo s realizacijom opskrbe vodom na području općine. Očekujem da će Komunalno poduzeće Davor i Hrvatske vode konačno pokrenut taj projekt za kojeg su odobrena sredstva. Osobno sam lobirao za taj projekt i u tome sudjelovao, kao i projektima uređenja škola, društvenih domova i Hrvatskog doma u Novoj Kapeli. Pozdravljam inicijativu da se izgradi poduzetnička zona u Novoj Kapeli koja je imala tradiciju obrtništva i poduzetništva i jednu od najjačih Poljoprivrednih zadruga. U tom smislu treba pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtnicima koji još uvijek rade – kazao je bivši zamjenik župana i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Related Post

NISU IH ZABORAVILI

Autor - 02/07/2014 0
DRAGOVCI, 2. srpnja 2014. – Mještani Dragovaca u nedjelju su se još jednom prisjetili Petra Crnkovića i Drage Varoščića, svojih…