DAN OPĆINE REŠETARI

2244 0

Brojni projekti koji su realizirani u proteklih godinu dana ili se njihova realizacija privodi kraju su, kako je istaknuo načelnik Zlatko Aga, velik iskorak u b udućnost

 

REŠETARI, 18. lipnja 2016. – Obilježavanje Dana Općine Rešetari počelo je jučer polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Općine Rešetari. Molitvu su predvodili vlč. Josip Bogović, župnik župe Krista kralja u Rešetarima i fra Josip Poleto, župnik župe Mučeništva svetog Ivana Krstitelja u Zapolju.

Okupili su se brojni uzvanici, koji su zajedno s članovima Općinskog vijeća i predstavnicima braniteljskih udruga, društava i institucija bili nazočni na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Hrvoje Moćan.

Bili su tu župan brodsko-posavski Danijel Marušić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, načelnik prijateljske općine Kanfanar Sandro Jurman, brigadni general Mladen Mikolčević, direktor u Hrvatskim vodaama Milan Mateša i predsjednica županijske organizacije HSLS-a Ružica Vidaković. Svečana sjednica je bila prilika da općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća govore o postignućima ostvarenim u proteklom periodu i planovima za naredno razdoblje.

 

Općinski načelnik Zlatko Aga govorio je o najvećim projektima koji se realiziraju na području Općine Rešetari u posljednjih godinu dana. Jedan je sanacija odlagališta neopasnog otpada koji se financira sredstvima Europske unije (85 posto) i nacionalne komponente (15 posto), što, kako je istaknuo, za Općinu Rešetari puno znači. Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna.

Tu je i izgradnja Sportske dvorane pri OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci. Dvorana je dovršena i čeka se samo tehnički pregled.

Za Općinu Rešetari, veoma značajnim smatra projekt izgradnje kanalizacije u sklopu aglomeracije Nova Gradiška-Rešetari-Cernik, koji se realizira zajedno s Gradom Nova Gradiška i Općinom Cernik. Projekt je vrijedan 140 milijuna kuna od kojih će 42 milijuna kuna bit uloženo u kanalizaciju s priključcima na području Općine Rešetari.

Značajan projekt je i sanacija klizišta u naselju Rešetari.

Naveo je i druge projekte. Jedan je projekt energetske učinkovitosti – obnove zgrade Općine i 15 obiteljskih kuća, a sa Ministarstvom gospodarstva potpisan je ugovor o sustavu grijanja za zgradu Općine i Dječji vrtić. Asfaltirane su ceste i popravljani poljski putovi, a gradit će se i nova cesta koja će povezati Drežnik s Bukovicom.

Uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu mnogo je ulagano i u unapređenje društvenog života što načelnik Aga također smatra veoma važnim za život stanovništva.

Sve je to načelnik Zlatko Aga nazvao velikim iskorakom u budućnost i zahvalio svima koji su doprinijeli da se projekti realiziraju, od Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška do državnih institucija. Izrazio je očekivanja da će u Općina u posljednjoj godini mandata završiti započete projekte.

Hrvoje Moćan, predsjednik Općinskog vijeća, osvrnuo se na rad Općinskog vijeća i istaknuo kako su u njemu predstavnici svih političkih opcija koji su suglasni kada su u pitanju projekti od interesa građana i dali podršku načelniku u njihovoj realizaciji.

 

-Sve smo odradili u dobroj namjeri i u skladu s zakonskim regulativama. Nadam se da će takva praksa biti nastavljena u budućnosti. Ne vidim razloga da tako ne bude jer nam je svima interes naše zajednice na prvom mjestu – Kazao je Hrvoje Moćan.

 

Suradnjom s Općinom Rešetari zadovoljan je i župan Danijel Marušić.

-Uvjeren sam da će Općina Rešetari, kao i do sada, ići krupnim koracima naprijed. Ponosim se odnosom koji imam s načelnikom Zlatkom Agom i predsjednikom Vijeća Hrvojem Moćanom. Bez obzira što smo iz različitih političkih opcija upravo je ova Općina primjer kako treba raditi zajedno za dobrobit Općine i šireg područja jer se realiziraju projekti od šireg društvenom interesa.

Načelnik je govorio o nekim bitnim projektima. To su sve veliki projekti i ono što je bitno je da se mnogi od njih financiraju iz EU fondova. To dovoljno govori o radu Općine jer ni jedan ne bi bio realiziran da načelnik sa svojim timom nije te projekte dobro pripremio i kandidirao. Kada izbori prođu bitno je da opravdamo povjerenje svih građana koji su nam to povjerenje dali da obavljamo svoje funkcije. To se ovdje dokazuje – kazao je župan Danijel Marušić.

 

O dobroj suradnji s Općinom Rešetari govorio je i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

– Kada kandidiramo projekte od zajedničkog interesa koja nam donose sredstva bitno je da nas bude što više jer imamo daleko više vjerojatnosti da ćemo dobiti sredstva. Kao što vidite Grad Nova Gradiška je partner u velikim projektima koji su bitni za naša mjesta. Mogu najaviti još jedan veliki zajednički projekt. Riječ je o širokopojasnom Internetu gdje je nositelj Grad Nova Gradiška s Općinom Rešetari. Nadam se da će biti kandidiran do kraja godine, tako da bi slijedeće godine mogao biti realiziran. Veličina i kvaliteta tog projekta je u rangu projekata od prije 40 ili 50 godina kada se uvodila telefonija. Velik je to projekt koji će puno značiti za naše zajednice. Veselim se ne samo tom projektu već i drugim projektima i suradnji s Općinom Rešetari kazao je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

 

Tradicionalno svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda da se pojedincima, društvima i institucijama dodijele općinska priznanja.

Na svečanoj sjednici su nastupili Muška pjevačka skupina KUD-a “Drežnik” i Tamburaški sastav “Žute dunje”.

Related Post

KLD REŠETARI

Autor - 16/06/2012 0
REŠETARI, 16. lipanj 2012. – Danas je u Rešetarima u organizaciji KLD Rešetari počela s radom 15. međunarodna likovna kolonija…