Dan otvorenih vrata novogradiških srednjih škola

1695 0

NOVA GRADIŠKA -Već nekoliko godina profesori, učenici i djelatnici novogradiške Gimnazije, Elektrotehničke i ekonomske i Industrijsko-obrtničke srednje škole organiziraju Dan otvorenih vrata kako bi što više pomogli osmašima i njihovim roditeljima u odluci koju srednju školu upisati. Tako je bilo i ovoga 10. svibnja, kada su učenici osmih razreda svih osnovnih škola šireg novogradiškog područja posjetili u pratnji učitelja i pedagoga spomenute srednje novogradiške škole i upoznali se s mogućnostima koje im nude u daljnjem stjecanju znanja i vještina.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj u školskim radionicama upoznali su se s praktičnom nastavom, specifičnim programima uz demonstraciju vježbi, također su posjetili kvalitetno opremljene praktikume strukovnih predmeta.

U školskoj godini 2018/2019. Elektrotehnička i ekonomska škola upisat će učenike za zanimanja: dva razreda TEHNIČARA ZA RAČUNALSTVO (novi kurikulum), jedan razred TEHNIČARA ZA MEHATRONIKU i jedan razred KOMERCIJALISTA.

Pedagoginja, Mira Linjaković, istaknula je kako ovakve aktivnosti imaju velik utjecaj na odluke za daljnje srednjoškolsko obrazovanje, a nadaju se, kako je rekla, da će i ove godine biti dosta zainteresiranih upisati se u ovu strukovnu školu.

Elektrotehnička i ekonomska škola učenicima omogućuje stjecanje teorijskog znanja, laboratorijske i radioničke vježbe i stručnu praksu i to u 15 specijaliziranih učionica za teorijsku nastavu, 6 laboratorija- za računalstvo, osnove elektrotehnike, mjerenja u elektrotehnici; laboratorij za računalne mreže, za senzoriku, elektropneumatiku, digitalnu elektroniku;jednu elektroradionicu, radionicu za mehaničku tehnologiju, a tu je i knjižnica i sportska dvorana.

Učenici imaju mogućnosti stjecati znanja i vještine i u izvannastavnim aktivnostima: Arduino radionica, kreativna radionica, školska natjecanja(nogomet, košarka, odbojka i rukomet), natjecanja u stručnim i općim predmetima; priprema maturanata za upis na fakultete; volonteri; Auto cad; radionica glazbene audiotehnike; Crveni križ; web i facebook stranica. Tu su i “Školski radio” (partnerstvo s Građanskom inicijativom NG-Buntovnici); školski bend “Interferencija, projekt solarnog automobila, micro-bit; terenska nastava, stručna praksa, putovanja (projekti Erasmus); najnoviji projekti su “pametna klupa” i “pametno drvo”.

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška strukovna je škola koja razvija kvalitetu u odgoju i obrazovanju te stvara povoljno ozračje za uspješno učenje. Svakako treba istaknuti i kvalitetan razvoj i poticanje poduzetništva kroz vježbeničke tvrtke gdje učenici komercijalnog zanimanja u suradnji s partnerima škole, stječu potrebna i primjenjiva znanja i vještine za tržište rada.

Gimnazija Nova Gradiška“Škola za život”

O razlozima zašto upisati baš ovu srednju školu i baš u Novoj Gradiški, predmetima, profesorima i svim zanimljivim i korisnim projektima i izvannastavnim aktivnostima koje provode, osmašima su govorili i svoja iskustva prenosili sadašnji gimnazijalci i proveli ih protorom škole, praktikuma, laboratorija,… Ujedno su im podijelili i edukativne brošure s 10 važnih razloga zašto se upisati u Gimnaziju Nova Gradiška.

To su: 1. kurikularna reforma- ŠKOLA ZA ŽIVOTGimnazija Nova Gradiška jedna je od 72 škole, odnosno jedna od 26 srednjih škola i jedna od 5 Gimnazija, koje su izabrane u ovu eksperimentalnu kurikulranu reformu “Škola za život”. U tome nas prati Ministarstvo,a za tu reformu osigurana su vrlo značajna sredstva iz EU fondova za strukturne reforme. – Škola za život znači da će se poučavati učenike prvih razreda na potpuno drugačiji način od dosadašnjega. Učit će ih se kritički promišljati, povezivati pojedine predmete i znanstvene discipline,.. To znači i vrlo značajan financijski fond za pojedinu školu. Mi govori,o nabavci opreme u vrijednosti negdje oko 170.000 kn, a to će značiti i značajno financijsko rasterećenje za roditelje. Naime, učit će se na digitalnim udžbenicima, svaki će učenik dobiti tablet, kojega roditelji neće morati kupovati, a sve što će učenicima trebati moći će dobiti preko tableta, a pristup internetu će biti potpuno besplatan. Teleoperateri su osigurali besplatni Internet za te učenike prvih razreda koji se upišu u “Škole za život”-istaknula nam je u razgovoru ravnateljica Gimnazije, prof. Ljiljana Ptačnik te nadalje pojasnila:

2.suvremena opremljenost specijaliziranih učionica-u zadnje dvije godine zahvaljujući osnivaču Brodsko-posavskoj županiji, ali i Gradu Nova Gradiška i lokalnoj zajednici, škola je uspješno opremljena suvremenim tehničkim pomagalima od pametnih ploča preko znanstveno opremljenih laboratorija kako biokemijskog tako i učionica kemije, biologije i praktikuma fizike.

3.mogućnost izbora velikog broja predmeta za izbornu nastavu-uz opće programe tu su i humanistički (psihologija, geografija, likovna i glazbena umjetnost), matematičko-prirodoslovni (matematika, biologija, kemija, fizika) i dodatni jezični programi (klasični grčki, francuski)

4.raznovrsne izvannastavne aktivnosti i projekti-ekolozi (prošle godine su bili državni prvaci, ove su godine drugi u državi;respektabilan zbor, koji zahvaljujući suradnji s Gradom su nastupali u Osijeku gdje su dobili izuzetne pohvale; tu su tamburaši, novinari, izvrstan Debatni klub koji po prvi puta ide na državno natjecanje u debati, a djeluje samo godinu dana)

5.zanimljive stručne ekskurzije, putovanja, izleti, odlasci u kazalište (Erasmus razmjene, upravo su se učenici Gimnazije vratili iz Grčke)

6.organizirane i besplatne pripreme za maturante za Državnu maturu;

7.organizirano polaganje ispita probne državne mature za maturante;

8.sustavna i stručna profesionalna orijentacija učenika ( za 3. i 4. razrede u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje; vode računa i o darovitim učenicima (Eureka projekt)

9.visokomotivirani i stručni nastavnici;

10.briga o svakom učeniku – škola kao prijatelj učenika.

Gimnazija NG također ima dugogodišnju praksu provedbe mnogobrojnih projekata i programa kojima učenici mogu steći dodatna znanja i vještine potrebne za daljnje visoko obrazovanje.

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Niz je zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i učenici koji ih završe u ovoj školi imaju priliku brže se i zaposliti.

Profesori i stručno osoblje škole predstavili su zanimanja koja će moći upisati u novoj školskoj godini, a to su: automehatroničari, instalateri kućnih instalacija, CNC operateri, monteri i obrađivači rezanjem i deformacijom, pomoćni bravari, krojači, stolari, kuhari, konobari, pomoćni kuhari i slastičari i prodavači.

Prikazan je kratki film, kojim je prezentiran rad u obrtničkim radionicama, nakon toga organiziran je obilazak prostorija škola, posebno praktikuma i školskih radionica gdje su mogli vidjeti što se konkretno radi.

Industrijsko-obrtnička škola provodi i mnoge projekte kojima učenici stječu dodatna znanja i usavršavaju vještine: Erasmus + 2016; Erasmus + 2017.; IPA projekte, Projekte mobilnosti, mnogobrojne projhekte u školi, a partneri su im IOŠ Velika Gorica, Zagreb, Slavonski Brod, strukovna škola Max Taut Schule, Herzogenaurach, Ina Schaeffler Gruppe, Wolsfberg (Austrija); Falleriskola Valparota (Mađarska).

Provođenje ovakvih aktivnosti, kao što je “Dan otvorenih vrata” ima veliku korist za promociju škole, istaknula je pedagoginja, Mirela Brlić Trnka, a o prednostima, ali i problemima u poduzetništvu govorio je učenicima i Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Nova Gradiška ističući kako se trebamo vratiti kulturi rada i biti ponosni onime što proizvedemo vlastitim znanjem i rukama. Inače Industrijsko-obrtnička škola NG ima uspješnu suradnju s novogradiškim poduzetnicima, koju razvija i dalje, kako bi učenici, koji se odluče poći poduzetničkim stazama, upoznali što više konkretnih situacija u kojima se mogu i sami naći.

 

 

 

Related Post

Bravo za IOŠ

Autor - 25/03/2019 0
WorldSkills Croatia – natjecanja učenika strukovnih škola u šk. godini 2018. / 2019. u sklopu ESF projekta Promocija učeničkih kompetencija…